VS geven Japan adempauze in handelsconflict

TOKIO, 10 MAART. Het bezoek aan Japan van Warren Christopher, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, heeft geen oplossing gebracht in het handelsconflict tussen Washington en Tokio.

Christopher heeft wel gezegd dat de VS geen maatregelen zullen nemen totdat Japan bekendmaakt hoe het zijn markt verder denkt te openen voor produkten uit het buitenland. Japan zal voor het einde van deze maand enkele stappen ondernemen om de VS tegemoet te komen. De Amerikaanse minister was officieel in Tokio voor besprekingen over steun bij de wederopbouw van Cambodja, maar het overleg stond vrijwel geheel in het teken van het handelsconflict tussen de VS en Japan. Vorig jaar bedroeg dat overschot ongeveer zestig miljard dollar, wat voor Washington aanleiding was om sancties tegen Japan voor te bereiden. Christopher liet, samen met zijn Japanse collega Tsutomu Hata, weten dat ze geen van beiden uit zijn op een regelrechte handelsoorlog. (Reuter, KRF)