VOORKEUR MUZIEK

MESSIAEN Het Nederlands Blazers Ensemble besluit het Messiaen-project van dit seizoen met drie concerten olv Reinbert de Leeuw met op het programma Et exspecto resurrectionem mortuorum en het Quatuor pour la fin du temps, uitgevoerd door het Rondom Kwartet (Vera Beths, George Pieterson, Anner Bijlsma en Reinbert de Leeuw). 13 maart 20u15 Vredenburg Utrecht; 14 maart 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 15 maart 20u15 De Doelen Rotterdam.

SCHUMANN-MARATHON Vijfentwintig kamermuziekstukken van Robert Schumann klinken 12 maart van 10-22 uur in de zaal van het Amsterdamse Odeon aan het Singel bij het Koningsplein. Clara Schumann speelde er zelf: op 13 december 1853 in ondermeer Schumanns Pianokwintet. De marathon, die rechtstreeks wordt uitgezonden door de VPRO-radio, is georganiseerd door het Reizend Muziekgezelschap van Christaan Bor en omvat zowel instrumentale stukken als liederencycli, zoals Frauenliebe und Leben (door Marion van den Akker) en Dichterliebe (door Maarten Koningsberger). Ook musici als Han de Vries, Marius van Paassen en Rian de Waal doen mee en dr. H.C. Halberstadt Freud houdt een lezing.

TRIOMF VAN DE DOOD Onder leiding van Henk Guittart en geregisseerd door Mette Bouwhuis geven studenten van het Rotterdams Conservatorium een gedeeltelijk dubbele reeks muziek-theater-voorstellingen onder de titel Triomf van de Dood. Op het programma staat naast Ode to Napoleon Buonaparte van Schönberg het stuk Triumph of Death van Frederic Rzewski voor strijkkwartet en spreek/zangstemmen. Het Ode-programma is 17 maart 20u30 in de Unie in Rotterdam waar 18 maart 20u30 Triumph of Death gaat. Triumph of Death is op 20 maart in Korzo Den Haag; 23 maart in de Oosterpoort Groningen, 24 maart in De IJsbreker Amsterdam; 15 maart in de Beursschouwburg Brussel en 27 maart in Intro-podium Maastricht. In Den Haag en Maastricht is op de middagen van het Triumph-programma het Ode-programma.

LOUIS SCLAVIS Eén van de musici die de klarinet terug bracht in de geïmproviseerde muziek is de Fransman Louis Sclavis. Hij presenteert zijn nieuwe trio met Bruno Chevillon (contrabas) en François Merville (slagwerk). 12 maart BIMhuis Amsterdam.

MIDDELSEE JAZZ TREFFEN Het 12de Treffen is beperkt tot één dag waarop onder anderen te horen zijn: de Doky Brothers met trompettist Randy Brecker, de kwela jazzgroep Lebombo, het European Jazz Ensemble met slagwerker Pierre Courbois en de Duitse saxofonist Gerd Dudek. De blanke 'blues' wordt vertegenwoordigd door Hans Theesink en Arthur Ebeling. Het concours voor aankomend talent begint al om 13u. 12 maart Concertzaal Schaaf Leeuwarden. Inl 058-139225.

AMY MANN De vroegere zangeres van Til Tuesday, nu solo en unplugged. 10 maart Paradiso, Amsterdam.

MAGNAPOP Beschermelingetjes van REM's Michael Stipe moeten het nu op eigen kracht zien te rooien, met punkgitaren en de eeuwige glimlach van zangeres Linda Hopper. 11 maart Melkweg Amsterdam, 12 Tivoli Utrecht, 13 maart Vera Groningen, 15 maart Atak Enschede, 16 maart Doornroosje Nijmegen, 17 maart Effenaar Eindhoven, 18 maart Spuugh Vaals, 19 maart Gigant Apeldoorn, 20 maart Canix Lottum, 22 maart Fenix Sittard, 23 maart Paard Den Haag, 24 maart Romein Leeuwarden, 25 maart Noorderligt Tilburg, 26 maart Nighttown Rotterdam, 27 maart Willem II Den Bosch.

KRISTIN HERSH Het hysterische nichtje van Melanie, nu ook bekeerd tot de unplugged-manie. Voorprogramma van de krasse rolstoeler Vic Chesnutt, alweer een ontdekking van REM's Michael Stipe. 12 maart Paradiso Amsterdam, 17 maart oosterpoort Groningen, 18 maart Nighttown Rotterdam.