Vietnamees in Algerije vermoord

HANOI/ALGIERS, 10 MAART. In Algerije is begin deze maand een Vietnamese docent vermoord, zo heeft vandaag het Vietnamese ministerie van buitenlandse zaken gemeld.

Het slachtoffer is Nguyen Huy Sau, die doceerde aan het werktuigkundig instituut in Sidi Bel Abbès. Als zodanig viel hij in twee doelgroepen van de moslim-extremisten die een gewelddadige campagne voeren voor een islamitisch bewind in Algerije: die van de buitenlanders en die van het onderwijzend personeel. Van beide groepen zijn inmiddels tientallen vertegenwoordigers vermoord.

De Vietnamees was in Algerije op basis van een bilateraal samenwerkingsakkoord dat aan het begin van de jaren tachtig werd gesloten. De afgelopen maanden zijn ongeveer 20 Vietnamese docenten uit Algerije naar huis teruggekeerd, hetzij omdat hun contract was afgelopen, hetzij na dreigementen van de zijde van terroristen, aldus een woordvoerder van het ministerie van onderwijs in Hanoi. In Algerije werken op dit moment nog circa 300 Vietnamese experts, van wie 234 in het kader van universitaire, technische en wetenschappelijke samenwerking.

Vietnam en Algerije hebben nauwe banden overgehouden aan een vroegere ideologische verwantschap en aan de overeenkomstige bevrijdingsstrijd tegen Franse koloniale overheersers na de Tweede Wereldoorlog. (AFP)