Verkiezingen Kazachstan lopen uit op overwinning van Nazarbajev

ALMA-ATA, 10 MAART. De parlementsverkiezingen in Kazachstan hebben volgens voorlopige uitslagen een zege opgeleverd voor de aanhang van president Noersoeltan Nazarbajev. Volgens de oppositie is die echter in hoge mate het resultaat van fraude en intimidatie.

Internationale waarnemers van de Europese Veiligheidsconferentie (CVSE) hebben eerder al laten weten dat de verkiezingen van maandag niet eerlijk zijn verlopen.

De voorzitter van de centrale kiescommissie, Karataj Toerisov, meldde gisteren dat de partij die Nazarbajev doorgaans steunt, de Unie van Volkseenheid van Kazachstan (SNEK), volgens de voorlopige uitslagen tussen 25 en 30 zetels in het nieuwe, 177 zetels tellende parlement krijgt en daarmee de grootste partij is. Rond zestig zetels zijn naar zijn zeggen in de wacht gesleept door partijloze, onafhankelijke kandidaten. Volgens waarnemers zijn de meesten van hen leden van het bestuursapparaat en managers van staatsbedrijven die Nazarbajev in grote meerderheid ook trouw zijn; omdat de president zelf 42 leden van het parlement benoemt, zal hij aldus kunnen beschikken over een ruime meerderheid.

Toerisov wilde niet zeggen of er ook oppositionele kandidaten zijn gekozen. Wel keerde hij zich tegen de beschuldigingen van de internationale waarnemers als zouden de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen. “Ik heb alle gegevens om te kunnen zeggen dat de verkiezingen democratisch en eerlijk zijn geweest”, aldus Toerisov.

De oppositie tekende gisteren niettemin protest aan tegen wat de partij van de grote Russische minderheid, de LAD, omschreef als “vele ernstige schendingen” van het principe van eerlijkheid en gelijke behandeling bij de verkiezingen. De LAD eiste annulering van de verkiezingsresultaten in de districten waar zulke schendingen zijn geconstateerd. Volgens de vice-voorzitter van de partij zijn veel stembussen gevuld met biljetten die zijn ingevuld door plaatselijke kiescommissies, zijn veel kandidaten op oneerlijke wijze van de kandidatenlijst afgevoerd en hebben veel kiezers tevens voor een grote kring van familieleden en vrienden gestemd. Een woordvoerder van de Socialistische Partij zei dat stembussen niet afgesloten waren. De LAD, de socialisten en de onafhankelijke vakbonden zijn van plan officieel protest aan te tekenen tegen de gang van zaken. (Reuter)