Syrische president Assad ontvangt delegatie Israelische Arabieren

DAMASCUS, 10 MAART. De Syrische president Hafez al-Assad heeft gisteren een delegatie van Israelische Arabieren ontvangen die een ongekend bezoek aan Syrië brengt, en haar verzekerd dat Damascus streeft naar vrede met Israel. Tegelijk werd bekend dat ook de Israelische vredesactivist Abie Nathan de afgelopen week de Syrische hoofdstad Damascus heeft bezocht.

De delegatie van Israelische Arabieren, die wordt geleid door de parlementariër Abdel-Wahab Daraushe, is officieel in Syrië om Assad te condoleren met de dood van zijn oudste zoon Basil. De delegatieleden arriveerden via Kairo, waar ze Egyptische reisdocumenten kregen omdat Damascus geen Israelische paspoorten wil zien. Dat zou immers erkenning van Israel impliceren.

Syrië en de andere deelnemers aan het vredesoverleg met Israel hebben hun onderhandelingen met de Israeliërs in Washington vorige maand opgeschort in verband met de moordpartij door een joodse kolonist in een moskee in Hebron op 25 februari. Maar Assad onderstreepte gisteren dat Syrië wel degelijk vrede wil. Alleen “als het geen alomvattende vrede is, dan kan er geen vrede zijn”.

Wat dat betreft merkte Assad, volgens zijn woordvoerder, op dat Israel de anderen altijd vraagt te geven, zonder zelf daarvoor iets in ruil te geven. “Israel probeert de Arabieren te chanteren en geeft niets (...) Het wil veiligheid bespreken en alle zaken die het zèlf wil, maar vindt dat de anderen moeten wachten”, aldus Assad.

De Israelische vredesactivist Abie Nathan op zijn beurt kwam Syrië binnen met een Brits paspoort. Hij vertelde gisteren bij zijn terugkeer dat hij zonder problemen was toegelaten toen hij de douane foto's toonde van hemzelf met PLO-leider Yasser Arafat en met de vermoorde Egyptische president Sadat. “Ze geloofden wie ik was (...) en ze behandelden me beleefder dan in enige andere Arabische staat die ik heb bezocht”, aldus Nathan. De vredesactivist heeft tweemaal in Israel gevangen gezeten wegens verboden contacten met de PLO, toen deze organisatie nog als een terroristische groepering te boek stond.

Hij zei naar Syrië te zijn gegaan met het idee Assad te feliciteren met zijn uitspraken van januari tegenover de Amerikaanse president Bill Clinton over normale relaties met Israel. Maar zover kwam het niet. Nathan zei echter van plan te zijn naar Syrië terug te keren. (Reuter, AP)