Suriname wil lonen verdubbelen

PARAMARIBO, 10 MAART. De Surinaamse regering wil de salarissen voor alle ambtenaren verdubbelen, om hen te compenseren voor de drastische prijsstijgingen in het land. Dit schrijft het dagblad De Ware Tijd.

Omdat er in de landsbegroting geen geld voor beschikbaar is, zal de salarisverhoging van honderd procent monetair gefinancierd worden, door meer geld bij te drukken. Daardoor zal de inflatie verder toenemen.

Het afgelopen jaar zijn de meeste prijzen in Suriname verdubbeld. In Suriname wordt in veel sectoren gestaakt voor compensatie van de inflatie, onder anderen in het onderwijs en de gezondheidszorg. Met haar plan tot verdubbeling van de lonen wijst de regering de aanbeveling af van het Technisch Orgaan van het Tripartiet Overleg om een inflatiecorrectie van 55 procent te geven over de eerste drie maanden van dit jaar.

Waarschijnlijk heeft de regering niet onder willen doen voor de Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden (OSAV), die buiten het Tripartiet Overleg staat. Bonden die bij OSAV zijn aangesloten hebben onlangs verhogingen van 100 procent kunnen loskrijgen. Bonden die bij de Moederbond zijn aangesloten konden overigens ook 100 procent binnenhalen en bonden van C47 kregen 98 procent los.

Het bedrijfsleven heeft geschokt gereageerd op het plan “de geldpers in werking te stellen” om de salarissen van ambtenaren te betalen. “Het volk heeft er niets aan als het een gulden krijgt en daarna twee gulden kwijt is”, aldus vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven is niet tegen salarisverhogingen, maar wel pertinent tegen monetaire financiering. Het bedrijfsleven verwijt de regering te hebben nagelaten inkomstenverhogende maatregelen te nemen. Maatregelen, zoals verhoging der invoerrechten, zijn nog niet doorgevoerd. Het wetsontwerp hierover moet nog in het parlement behandeld worden.