Serviërs weren hulpkonvooien bij Maglaj

SARAJEVO, 10 MAART. De Bosnische Serviërs blijven de hulpverlening aan 19.000 ingesloten moslims in de enclave Maglaj saboteren, tot woede van de VN-hulporganisatie UNHCR.

Maglaj werd gisteren ook door de Servische artillerie onder vuur genomen, net als de stad Tuzla.

Een woordvoerder van UNHCR beklaagde zich gisteren in Genève opnieuw over de sabotage van de hulpverlening aan Maglaj, waar in acht maanden maar twee hulpkonvooien zijn toegelaten en waar de levensomstandigheden slechter zijn dan waar ook in Bosnië. Een hulpkonvooi van de VN werd gisteren bij Novi Saher, op vijf kilometer van de stad, teruggestuurd door de Bosnische Serviërs. Ze zeiden dat er bij Maglaj werd gevochten en boden uiteindelijk aan het konvooi, dat geen gewapend VN-escorte had, op eigen risico te laten doorrijden. Dit aanbod werd afgewezen. Een officieel protest van de VN bij de Serviërs haalde gisteren opnieuw niets uit.

Volgens radio-Sarajevo vielen gisteren bij artilleriebeschietingen in Maglaj vier doden.

Maglaj heeft sinds oktober vorig jaar geen hulp over de weg meer gehad. Wel zijn boven de stad voedselpakketten uitgeworpen, maar die vorm van hulpverlening is ontoereikend en het voedsel bereikt vaak niet de mensen voor wie het bedoeld is. In oktober al meldden UNHCR-hulpverleners dat de situatie voor de ingesloten moslims onverdraaglijk waren, dat de stad grotendeels was verwoest en dat de mensen er ondergronds moesten leven.

De Serviërs hebben zich de afgelopen weken onthouden van offensieve acties in vrijwel heel Bosnië. Maglaj is echter een uitzondering, waarschijnlijk wegens de strategische ligging, niet ver van de corridor tussen Servië en de door de Bosnische Serviërs beheerste gebieden in het noordwesten van Bosnië.

Op de stad Tuzla in het noorden van Bosnië kwamen gisteren drie granaten van de Bosnische Serviërs neer; een vader en zijn twaalfjarig zoontje werden gedood en vier mensen liepen verwondingen op. De korte aanval kwam twee dagen nadat het leger van de Bosnische moslims de controle over het vliegveld van de stad had overgedragen aan de VN-vredesmacht UNPROFOR. (Reuter, AP, AFP)