Nu ook olympiade voor aardrijkskunde

Naast olympiades voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie en informatica is er nu ook een aardrijkskunde-olympiade voor scholieren van 15 tot 22 (!) jaar. Deze week is de eerste ronde, waarvoor zich 1641 HAVO- en VWO-leerlingen afkomstig van 207 scholen hebben opgegeven. Alleen de wiskunde-olympiade, de oudste in de reeks, is populairder.

De beste 25 kandidaten van de voorronde, die door de scholen zelf wordt afgenomen, plaatsen zich voor de finale. Die wordt van 6 t/m 8 juni in Utrecht gehouden. Dat wil zeggen: het theoriegedeelte, want voor praktische veldwerk-opdrachten trekken de leerlingen de Betuwe in. De uiteindelijke winnaar ontvangt twee interrailkaarten.

De Stichting Aardrijkskunde Olympiade, die met sponsors werkt zonder enige vorm van overheidssubsidie, streeft naar zo actueel mogelijke opdrachten. Eén vraag van de voorronde gaat bij voorbeeld over de recente aardbeving in de Verenigde Staten. De Stichting oriënteert zich samen met geografen uit andere landen op de organisatie van een internationale aardrijkskunde-olympiade met ingang van het schooljaar '95-'96.

Voornaamste drijfveer van de Stichting is het slechte imago van aardrijkskunde. Velen zien het als 'een stoffig oubollig vak dat leerlingen uitsluitend kiezen als onderdeel van een pretpakket'. De olympiade moet nu aantonen 'hoe interessant, belangrijk en leuk aardrijkskunde kan zijn'.