NAC afgebluft door agressief Feyenoord

ROTTERDAM, 10 MAART. Wanhoop wordt verdrongen door cynisme. Angst door onverschilligheid. Het is allemaal niet waar, het is niet gebeurd, het moet een nachtmerrie zijn geweest. Voetbal in een bunker, voetbal in Breda, voetbal in het kader van de Nederlandse Cup. Dat betekende oorlog, zowel binnen als buiten het stadion. Zowaar nog niet op het veld.

Feyenoord en zijn aanhang was op bezoek bij NAC en zijn aanhang. Dat zulke ontmoetingen nog plaats kunnen vinden. Dat zulke botsingen nog nut hebben. Voetbal kan zo mooi zijn, zo oogstrelend en boeiend. Maar voetbal kan ook afschrikwekkend zijn. Dan vraagt de wedstrijd niet meer om een speltechnische nabeschouwing. Dat zou waanzinnig zijn. Dan vraagt de wedstrijd niet om extra aandacht.

Tenzij de sfeer op het speelveld niet helemaal los gezien kan worden van de stemming erbuiten. En andersom. In bepaalde wetenschappelijke onderzoeken wordt samenhang tussen twee door hoge hekken gescheiden werelden ontkend. Het blijft een raadsel hoe men tot deze conclusie is gekomen. Want de agressie van een aantal Feyenoorders op het veld wekt de indruk te appelleren aan de Feyenoorders erbuiten. En andersom. En in het geval NAC is dat nauwelijks anders.

Zo agressief geladen als de meeste Feyenoorders zijn, zoals ze zich voortdurend verongelijkt voelen. Zoals ze, de overspannen aanvoerder De Wolf voorop, massaal de scheidsrechter bestormen wanneer deze een impopulaire beslissing heeft genomen. Zoals ze zwaaien met hun ellebogen. Wordt dat gedrag nu van hogerhand opgedrongen? Maar in elk geval wordt het getolereerd en nauwelijks aan banden gelegd.

Voorzitter Vandenstock van Anderlecht reageerde vorig jaar in het openbaar ontsteld over het gedrag van Philip Albert, de international van zijn club. Dat deze speler in ongeveer een half jaar tijd liefst drie rode kaarten kreeg, was schadelijk voor de reputatie van de club. Of Albert zijn leven wilde beteren. Van de Feyenoord-leiding is in het openbaar nooit een dergelijke reactie vernomen. De zogenoemde 'Helderse affaire' werd zelfs in de doofpot gestopt.

Toch verwacht je een leuke wedstrijd, tussen de verrassende sub-topper NAC en de aangeslagen topper Feyenoord, dan ga je met een positieve bedoeling klaarzitten voor zo'n wedstrijd, dan zie je zelfs heel goed combinatievoetbal van Feyenoord, maar word je plotseling uit je droom verlost als je Feyenoorders overspannen ziet raken. De almachtige John de Wolf en zijn maatjes Ulrich van Gobbel, Henk Fräser, Arnold Scholten, John van Loen, Regi Blinker en nog een paar meelopers.

NAC-spelers hebben ook de reputatie hun messen te slijpen, zoals dat in voetbaljargon heet. Maar gisteravond kwamen ze niet aan messentrekken toe. Ze vonden hun meerdere. Ze waren verlamd, overmand door het overspannen voorspel, meende hun trainer Spelbos. Ze werden overbluft door de Feyenoorders die “over de rand gingen” wat betreft agressie. En dat kon niemand van de aanwezigen die een nuchtere kijk op de wedstrijd bewaarde, ontkennen.

Feyenoord werd in de eerste helft vijftien keer bestraft voor een overtreding, NAC vier keer. Scheidsrechter Temmink trok driemaal een gele kaart, ze waren alle drie voor een Feyenoorder. Die 'professionele hardheid' was de onervaren NAC-spelers teveel, meende Spelbos. Of hij in de rust zijn spelers gevraagd had hier iets tegenover te stellen? “Of ik ze gevraagd heb meer overtredingen te maken? Nee, daar kun je niets tegenoverstellen. Je hebt zulke spelers of je hebt ze niet.”

In de tweede helft was NAC met 13 bestrafte overtredingen en twee gele kaarten de baas over Feyenoord met slechts drie overtredingen. Daar moet aan toegevoegd worden dat Feyenoord al bij rust met 2-0 voor stond en dat Blinker al na twee minuten een rode kaart kreeg, omdat hij hard zijn arm in het gezicht van zijn tegenstander Koumans plaatste. “Ik heb het niet gezien”, zei Feyenoord-trainer Meijer in eerste instantie 'professioneel'. Om er even later toch “een beetje dom” aan toe te voegen. Ze zien het dus wel, die trainers.

Vooral de manier waarop De Wolf zijn maatjes voorging om bij de scheidsrechter de rode kaart van Blinker te betwisten, was verbijsterend. Zoveel agressie. Zo bedreigend voor de scheidsrechter. En toch met z'n allen in de voetbalwereld maar roepen dat de arbitrage haar gedrag eens moet veranderen. Die hypocrisie, daar word je ziek van.

Als echte voetballiefhebber vraag je je af waarom Feyenoord zich niet beperkt tot voetbal, gewoon ballen. Want ze kunnen echt voetballen, die Fräser, Scholten, Witschge, Blinker en vooral Taument. Dat laten ze regelmatig zien. Zeker gisteren. Maar ze vergeten zo gauw de discipline. Dan halen ze zichzelf uit hun spel. Is dat misschien wat Jansen bedoelde, toen hij zijn ontslag nam als technisch directeur.

Orlando Trustfull speelde ook mee met Feyenoord. Zo'n prachtige voetballer, zoveel techniek en inzicht. Als hij aan de bal was, gebeurde er iets moois. Ook dat kan bij Feyenoord. Maar het moge illustratief zijn voor het technisch beleid dat Trustfull geen vaste plaats in het elftal heeft. Hem wordt een gebrek aan mentaliteit verweten. Zo'n speler de volgende wedstrijd van Feyenoord niet te kunnen zien wekt wanhoop. Of gewoon cynisme.

Feyenoord heeft zich geplaatst voor de finale van het toernooi om de KNVB-beker. Het eerste elftal van de Rotterdamse club won gisteravond in Breda met 3-0 van NAC. In de finale speelt Feyenoord op 12 mei in het Feyenoord-stadion tegen de winnaar van het duel Ajax-NEC, dat op 20 maart wordt gespeeld.

Feyenoord beheerste de wedstrijd in Breda. NAC kwam geen moment in zijn spel. Na twaalf minuten scoorde Taument. De rechterspits van Feyenoord was naar de linkervleugel uitgeweken. Hij draaide om NAC-verdediger Koumans heen en schoot via de binnenkant van de paal de bal achter doelman Achterberg, die de geblesseerde Karelse verving.

Middenvelder Bosz van Feyenoord legde de spelverdeler van NAC, Lokhoff, aan banden. Mede daardoor kwamen de Bredase topscorers Van Hooijdonk en Lammers nauwelijks aan de bal. In de laatste minuut voor rust scoorde Scholten voor Feyenoord. Hij schoot van rechts komend de bal met links hoog in de voor hem verste hoek van het doel. Bij NAC was Brusselers in de tweede helft vervangen door Gerritsen. Na twee minuten moest Feyenoord met 10 spelers verder spelen, omdat Blinker wegens slaan naar een tegenstander uit het veld werd gestuurd.

NAC was in de tweede helft iets gevaarlijker dan in de eerste helft. Maar doelman De Goey van Feyenoord redde fraai bij schoten en kopballen van Van Hooijdonk. In de 33ste minuut maakte Bosz er na een snelle counter via Taument 3-0 van.

    • Guus van Holland