Lof voor bondscoach na nipte Engelse zege

LONDEN, 10 MAART. Een nipte overwinning op een ongeïnspireerde tegenstander. Zijn voorganger Graham Taylor zou zware kritiek hebben gekregen van de kritische media. Maar Terry Venables, de nieuwe bondscoach van het Engelse voetbalelftal, krijgt veel lof na de 1-0 zege van zijn team op Denemarken. De geschiedenis herhaalt zich. Engeland bundelt zijn krachten na een gemiste kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Optimisme siert de Engelse volksaard.

Het oefenduel op Wembley ging tussen twee teams die zich niet wisten te plaatsen voor het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. Het volgende doel voor beide landen is het Europees kampioenschap in 1996, dat op Britse bodem wordt afgewerkt. Engeland is, als organiserend land, al zeker van deelname. Titelhouder Denemarken moet eerst een voorronde afwerken.

De Denen speelden zeer teleurstellend op een uitverkocht Wembley. Alleen de gebroeders Laudrup lieten af en toe fraaie acties zien. Denemarken is geen schim meer van de succesvolle EK-ploeg van 1992. Engeland speelde beter, maar niet overtuigend. Reden voor BBC-waarnemer Jimmy Hill om het vertoonde Engelse spel slechts met een 7.5 te belonen. Hill roemde het spel van de twee debutanten Anderton en Le Saux. Maar de linksbenige spelers van respectievelijk Tottenham en Blackburn Rovers zijn geen toppers. Het Engelse dilemma. Het land grossiert in middelmatige spelers. Een uitzondelijk talent is zeldzaam of heeft weer andere problemen.

Zoals Paul Gascoigne die wederom teleurstelde. De speler van Lazio Roma viel na rust uit met een spierblessure. Hij kwam nauwelijks aan de bal. Alleen aanvoerder Platt onderscheidde zich met een paar knappe acties. De speler van Sampdoria zorgde na een kwartier op fraaie wijze voor de enige goal. Hij schoot de bal met links vanuit de draai in de verre hoek. Platt is volgens Venables de speler waar het om moet gaan draaien.

Peter Beardsly maakte na een paar jaar zijn rentree voor de nationale ploeg. Volgende maand krijgt Venables de eerste serieuze test, wanneer de Duitse wereldkampioenen op bezoek komen. Die weten doorgaans wel raad met het felle maar voorspelbare spel van Engeland.