Kinderagenda

Klootschieten

Fort (Dr.), 12 maart. Klootschieten is een sport met een vreemde naam, maar heel populair in het oosten van Nederland. Kortweg komt het er op neer dat je zo ver mogelijk probeert te gooien met een verzwaarde bal. Winnaar is degene die het laagst aantal worpen nodig heeft om een parcours af te leggen. Als je het ook eens wilt proberen, kun je meedoen met een klootschietwedstrijd voor kinderen van 6-14 jaar. Het parcours is drie kilometer lang. Je hoeft geen ballen mee te nemen. Aanvang 14u. Prijs ƒ 1,-. Clubgebouw, Kerkweg 6. Inl 05287-3462. Mountainbiken

Beek (Geld), 12 maart. De Montferlandroute rijden met een mountainbike betekent crossen over bospaadjes, door zandvlakten ploegen en heuvels beklimmen. De fietsen hebben 21 versnellingen en extra brede banden vanwege de terreinomstandigheden. De route loopt een stukje door Duitsland, dus paspoort meenemen. Het is mogelijk te kiezen voor de afstand van 18 of 25 kilometer. Je kunt meedoen als je een goede conditie hebt en minstens 1.55 meter lang bent. Vertrek elke za om 13u30 vanaf café 't Peeske, Peeskesweg 12 te Beek. Prijs ƒ 28,50 (incl mountainbike en routebeschrijving). Aanmelden voor vr 16u. Betalen voor za 13u bij VVV 's-Heerenberg, Stadsplein 73, inl 08346-63131 of VVV Zeddam, Benedendorpsstraat 12, tel 08345-1486. Strips

Haren (Gr.), 12 en 13 maart. Hoe lang doet Jan Kruis over een stripverhaal van Jan, Jans en de Kinderen? Je kan het hem zelf vragen, want hij is op 12 mrt van 14-16u op de Stripshow in de Hortus Haren. Hij geeft dan demonstraties en vertelt alles wat je wilt weten over zijn beroep. Er zijn nog veel meer striptekenaars aanwezig. Verder kan je stripboeken kopen, verkopen en ruilen. Geopend: 9-17u. Kerklaan 34. Toegang ƒ 11,-; 4-11 jaar ƒ 7,-; tot 4 jaar gratis; 65+ ƒ 9,50; museumjaarkaart gratis. Inl 050-632010. Lente en konijnen

Noordwijk aan Zee, 12 maart.

De lente komt er aan en dat is goed te zien tijdens een excursie olv een boswachter door een bos- en duingebied. Hij laat de eerste lenteboden zien, zoals hondsdraf en fluitekruid. En wist je dat er bieslook in de duinen groeit? Verder vertelt hij mooie verhalen over vossen en over de duinbewoners bij uitstek: konijnen. Het terrein is geschikt voor kinderwagens. Vertrek: 13u30 vanaf het Informatiecentrum van Staatsbosbeheer aan de Duindamseslag (volg Duinweg richting Noordwijkerhout). Volwassenen ƒ 2,50; tot 12 jaar ƒ 1,-. Van tevoren aanmelden. Inl 01719-13809 (overdag) of 01719-12087 ('s avonds). Griezelconcert

Purmerend, 13 maart. Holle voetstappen, galmende kerkklokken en piepende vleermuizen zijn te horen tijdens het griezelconcert van pianist Polo de Haas en presentatrice Ilonka Verdurmen. Je luistert naar bloedstollende verhalen en helpt mee met het samenstellen van de Griezel Top Tien. Verder worden er gratis tips gegeven tegen het bang zijn. En wie weet mag je de skelettentakkenbos uitreiken! Maar wat doet die rat daar in die vleugel? Voor kinderen van 5-12 jaar. Aanvang: 11u30. Toegang: ƒ 15,-; t/m 12 jaar ƒ 7,50; CJP ƒ 12,50. Cultureel Centrum De Purmarijn. Waagplein 1. Je moet reserveren. Inl 02990-32205. Indianenverhaal

Leeuwarden, 16 maart. Je zit als een echte Indiaan rond een kampvuur bij een tipi. Links en rechts hangen dierehuiden te drogen. Een Indiaanse vrouw vertelt een spannend verhaal over de buffeljacht. De jagers zijn geboren boogschutters, maar ze kunnen ook goed spoorzoeken. Ze weten de buffels altijd feilloos te vinden door hun sporen te volgen. Na afloop ga je naar een tentoonstelling om te kijken welke dierensporen je in Nederland hebt. Je kunt je dierenkennis testen met leuke spelletjes. Voor kinderen van 5-12 jaar. Fries Natuurmuseum, Schoenmakersperk 2. Aanvang 14u. Van tevoren reserveren. ƒ 4,-; t/m 15 jaar, 65+ en CJP: ƒ 3,-; museumjaarkaart gratis. Inl 058-129085. Kunst

Helmond, 16 mrt Soms snap je gewoon niet dat een beeld of schilderij kunst mag worden genoemd. Waarom vinden volwassenen het toch zo mooi? Als je dat wilt begrijpen, ga je naar de voorstelling 'Geen appel, maar Appel' in het Gemeentemuseum Helmond. Daar krijg je op een eenvoudige en grappige manier 'les' in kunstgeschiedenis. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Van tevoren reserveren. Aanvang 13u30. In het museum is ook een diaserie over kunst te zien, die speciaal voor kinderen is gemaakt. De serie duurt twintig minuten en wordt de hele dag gedraaid. Toegang ƒ 3,50. Inl 04920-47475. Kikkers

Oostkapelle (Z), 16 mrt De kikkers zijn ontwaakt uit hun winterslaap en kwaken er weer vrolijk op los. Samen met medewerkers van het Zeeuws Biologisch Museum kan je op zoek naar de bruine kikker. Je doet ook een paar onderzoekjes, met een schepnetje. Voordat je er op uit trekt, zie je eerst een video over kikkers in het museum. Als je weer terug bent, ga je zelf een kikker maken. Voor kinderen van 6-12 jaar. Aanvang 14u. Deelname aan deze zogenoemde Beestenboelmiddag kost ƒ 5,- (incl materiaal en limonade). Van tevoren aanmelden. Duinvlietweg 6. Inl 01188-2620. Kinderpop

Nijmegen, 16 mrt. Tijdens een popconcert van de Crèche Band ga je helemaal uit je dak. Alle liedjes zijn in het Nederlands en gaan over typische kinderonderwerpen, zoals opscheppen, bedplassen, opruimen en voor de eerste keer verliefd zijn. De teksten zijn onder anderen geschreven door Willem Wilmink, Hans Dorrestijn en Karel Eykman. Voor kinderen van 6-12 jaar. Aanvang 14u. Van tevoren reserveren is verstandig. Stadsschouwburg, Keizer Karelplein. Toegang ƒ 15,-. Inl 080-221100 (op werkdagen 11-15u). Verborgen camera

Eindhoven, permanent. In het Milieu Educatie Centrum observeer je het dagelijks leven in een mierennest. In zo'n nest is het natuurlijk aardedonker; daarom wordt er gebruik gemaakt van een infrarood-camera, die je zelf met een joy-stick kan besturen. De mieren weten van niets, dus het is eigenlijk een soort 'candid camera'. Je ziet hoe ze communiceren en voedsel overdragen. Ook zie je hoe de koningin eieren legt en door de andere mieren liefdevol wordt verzorgd. In het mieren-observatorium wordt een video gedraaid om je te helpen deze diertjes te begrijpen. Daarna ga je naar de Ontdekhoek, waar je onder meer geuren en dierensporen leert herkennen, deelneemt aan een quiz, microscopisch onderzoek doet en verdwaalt in een labyrinth. Voor kinderen van 10-15 jaar. Gratis toegang. Ma 13u30-17u, di t/m vr 9-12u30 en 13u30-17u, zo 14-17u. Genepperweg 145. Inl 040-526665.