Japan: Amerikanen komen met verkeerde lijstje

TOKIO, 10 MAART. De Japanse industrie heeft met verbazing gereageerd op het lijstje van de Amerikaanse handelsgezant Kantor. Hij koos deze week acht Japanse bedrijfstakken uit die in aanmerking komen voor vergeldingsmaatregelen in het kader van 'Super-301', de beruchte handelswet die president Clinton kortgeleden weer in werking stelde. De acht zijn: supercomputers, computers, hout, papier, glasplaat, verzekeringen, medische apparatuur en telecommunicatie. Bij ten minste vier heeft Japan een handelstekórt in plaats van een handelsoverschot met de VS (hout, papier, supercomputers en glasplaat). Verder is bij personal computers in het afgelopen jaar het Amerikaanse aandeel op de Japanse markt aanzienlijk gestegen.

Vandaag is de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, in Tokio besprekingen begonnen met de regering. Belangrijkste gespreksonderwerp: het Japanse handelsoverschot. Concrete resultaten worden niet verwacht. Vlak voordat Clinton 'Super-301' reactiveerde, belde hij premier Hosokawa op om hem naar verluidt te vertellen dat het met de eventuele Amerikaanse vergelding niet zo'n vaart zal lopen. De wet was vooral bedoeld om de handelshaviken in het Congres op afstand te houden. Het Japanse financiële dagblad Nihon Keizai Shimbun kopte daags daarop dat Tokio na de aankondiging van 'Super-301' een geeuw niet kon onderdrukken.

Japan verwacht meer resultaat van de reis die Ichiro Ozawa, de architect van het Japanse coalitiekabinet en 's lands meest invloedrijke politicus, waarschijnlijk nog deze maand zal maken naar Washington. Volgens berichten in de Japanse media wil Ozawa proberen een deal met de Amerikanen te sluiten over de opening van de Japanse markten.

Ozawa heeft wel eens eerder, in 1988, zulke onderhandelingen met de Amerikanen gevoerd. Hij trok de toen eveneens vastgelopen besprekingen over de bouwmarkt in een oogwenk los, sloot met succes een deal en was na drie dagen terug in Tokio. Dat heeft hem in Washington de reputatie bezorgd van een uitmuntende onderhandelaar, met wie de Amerikanen graag zaken doen. Tussen hem en ambtenaren in Washington ontstond daarop een frequent telefoonverkeer. Sommigen in Japan verdenken Ozawa van pro-Amerikanisme. Feit is dat Ozawa een bewonderaar is van Amerika, van de Amerikaanse houding om voor jezelf op te komen, een houding die hij in zijn vorig jaar verschenen boek ten voorbeeld hield aan zijn landgenoten. Japan moest een 'normaal land' worden, aldus Ozawa.