Herovering gemeld in Afghanistan

NEW DELHI, 10 MAART. De troepen van de Afghaanse president Burhanuddin Rabbani hebben gisteren de herovering van de strategische noordelijke stad Kunduz gemeld.

Vorige week hadden Rabbani's manschappen Kunduz verloren. Het bericht is echter tegengesproken door Rabbani's rivaal, premier Gulbuddin Hekmatyar. De schaarse onafhankelijke waarnemers in Afghanistan hebben de herovering van Kunduz en het daarbij horende vliegveld nog niet kunnen bevestigen. Het kamp van Rabbani en zijn militaire leider Ahmed Shah Massoud staat echter wat zijn nieuwsvoorziening betreft bekend als betrouwbaarder dan dat van Hekmatyar.

Volgens een zegsman van Rabbani zouden de mannen van Hekmatyar en diens Oezbeekse bondgenoot Rasheed Dostam deels zijn gevlucht en deels gevangen genomen. Al wekenlang voeren beide zijden een felle strijd om Kunduz.

In de hoofdstad Kabul, waar sinds begin januari eveneens fel is gestreden, was het gisteren voor de verandering rustig. Begin deze week was het nog tot zware beschietingen gekomen, waarbij zeker achttien mensen om het leven kwamen. Voor het eerst lag daarbij de noordwestelijke wijk Khair Khana in de vuurlinie. Tot dusverre was er in deze wijk nauwelijks gevochten, waardoor duizenden uit andere delen van de stad er een goed heenkomen hadden gezocht.