Grootste deel bevolking staat achter de dodenherdenking

DEN HAAG, 10 MAART. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking hecht belang aan de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. Dat blijkt uit een enquête die is gehouden in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst onder ruim 900 personen van 15 jaar en ouder.

Driekwart van de bevolking staat achter de viering van de bevrijding. Zeker zeventig procent van de ondervraagden zegt wel eens over de Tweede Wereldoorlog te praten. Iets minder dan de helft vindt het belangrijk dat jongeren bij de herdenkingen en vieringen worden betrokken. Het draagvlak voor de bevrijdingsfeesten is groter dan het Nationaal Comité 4 en 5 mei had verwacht.

Het comité zal voor 1995 een groot aantal activiteiten organiseren en coördineren ter herdenking van vijftig jaar bevrijding. Er wordt onder meer een nationale penning geslagen, ontworpen door de kunstenaar Willem Vis. Verder geeft het comité een handboek uit en heeft het een uitgebreid educatief programma ontwikkeld voor alle vormen van onderwijs. Judith Herzberg schrijft een toneelstuk dat vanaf november 1995 in verschillende theaters in het land gespeeld zal worden.

Tijdens de nationale herdenking op 4 mei 1995 zal in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een herdenkingsraam worden onthuld. Het raam wordt geplaatst aan de zuidkant van de kerk, uitkijkend op het Nationaal Monument op de Dam.

In juni dit jaar komen ongeveer achtduizend oorlogsveteranen in Normandië bijeen om voor de vijftigste keer D-Day uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. In de herfst van 1994 zullen de toenmalige geallieerden landen in ons land de bevrijding van het zuiden van Nederland vieren.

Het bevrijdingsfeest op 5 mei staat dit jaar in het teken van de sociale grondrechten, in 1995 zal het gelijkheidsbeginsel centraal staan. Beide keren vindt het feest plaats in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Tot aan mei volgend jaar zal vier keer een activiteitenkrant verschijnen waarin een opsomming gegeven wordt van alle activiteiten in binnen- en buitenland ter ere van vijftig jaar bevrijding.