Groot Brittannië in rep en roer door runderaids

Vorige week kwam de Independent on Sunday met een alarmerend verhaal over 'het eerste Britse geval van runderaids'.

Het betrof een reportage op het bedrijf van melkveehouder Tim Blything in Kelsall, Cheshire. Onder zijn kudde van vijftig koeien werd een aantal dieren aangetroffen met een heel syndroom van merkwaardige verschijnselen, waaronder aandoening van het zenuwstelsel, gewichtsverliezen, zweren in de bek en ademhalingsproblemen. De Britse autoriteiten doen hun best om berichten over deze 'Aids-koeien' te sussen. Lokale bedrijven weigeren echter om het vlees van deze koeien te verhandelenof om de melk tot varkensvoer te verwerken.

Inmiddels zijn er acht koeien getest op de aanwezigheid van BIV, het bovine immunodeficiency virus, de rundervariant van het Aidsvirus. Er zijn drie testmethoden gebruikt, namelijk western blotting, immunofluorescentie en Elisa. Twee koeien reageerden positief op alle drie de tests, andere reageerden positief op een of twee van de drie tests.

Het ministerie van landbouw heeft laten weten geen reden te zien voor een landelijk onderzoek. Groot Brittannië telt 11,5 miljoen runderen. Volgens Nature (17 februari) is de vrees dat het BIV virus via de consumptie van melk of vlees zou kunnen 'overspringen' op mensen is ongegrond. Het virus kan ook niet in een weefselkweek van menselijke cellen overleven.

Het BIV virus komt vermoedelijk al vele duizenden, zo niet miljoenen jaren op aarde voor. Koeien die eraan lijden, krijgen opgezwollen lymfeklieren en koorts. In 1969 werd het voor het eerst geïsoleerd in de Verenigde Staten, uit een koe die aan lymphoom leed, maar daarna aan een andere virusziekte bezweek. Het BIV virus werd pas medio jaren tachtig als immunodeficientie-virus onderkend. Toen werd aangetoond dat het behoort tot een groep van lentivirussen, verwant aan het HIV. Als men de eiwitten van het reverse transcriptase enzym van BIV en HIV vergelijkt, blijken die voor 25 procent verschillend te zijn. Daarmee staat het BIV virus verder van het HIV virus af dan het ape-Aids-virus SIV, dat voor 11 procent van het HIV virus verschilt.

    • Marion de Boo