Foto

Foto: EUSKIRCHEN, 10 MAART. Een 39-jarige man heeft gisteren een bloedbad aangericht in een rechtszaal in het Duitse Euskirchen, een stadje 25 kilometer ten westen van Bonn, nadat hij in hoger beroep was veroordeeld tot een boete van 7.200 mark wegens mishandeling van zijn vriendin. Zeven mensen kwamen om het leven en vijftien mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. Onder de dodelijke slachtoffers zijn de dader, zijn vriendin, zijn schoonmoeder en de rechter.

Nadat de man was veroordeeld, liep hij rustig de rechtszaal uit met zijn vriendin. Plotseling keerde hij op zijn schreden terug, trok een pistool en schoot de 31-jarige rechter en een getuige dood. Daarop liep de man opnieuw naar buiten, pakte een rugzak, haalde daar een bom uit en bracht die tot ontploffing. Daarbij vielen de overige slachtoffers. De man werd door de explosie naar buiten geslingerd. Het gerechtsgebouw raakte zwaar beschadigd. De openbare aanklager zei dat de man bij zijn daad geen woord had gezegd en dat men over zijn dieper liggende motieven in het duister tast. Hij was nog nooit eerder veroordeeld geweest. Bij het doorzoeken van de woning van de dader, trof de politie explosieven en chemicaliën aan, aldus de openbare aanklager. Aanwijzingen voor eventuele politieke motieven voor de daad zijn niet gevonden.

De minister van justitie van de de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Rolf Krumsiek, zei dat de rechtbank niet bewaakt wordt aangezien er slechts kleine delicten, worden behandeld, zoals verkeersovertredingen en burenruzies. “Dit soort zaken kan overal gebeuren”, aldus de minister. “Op een normale procesdag, in een normaal geval in een normale rechtbank, heeft een man de bloedigste en verschrikkelijkste wraak genomen voor een simpele boete”, aldus de sociaal-democratische woordvoerder voor justitie in de deelstaat, Hans de With. (Reuter, AFP)