Fokker keldert na slechte cijfers op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 10 MAART. Vliegtuigfabrikant Fokker ging vanmorgen fors onderuit op de Amsterdamse effectenbeurs. Fokker kreeg de rekening gepresenteerd voor de slechte cijfers die het concern gisteren bekendmaakte. Het verlies kwam uit op 460 miljoen gulden, de koers kelderde vanmorgen met bijna twintig procent.

AMSTERDAM Fokker ging tegen de trend in van de handel op het Damrak waar de aandelenkoersen over een breed front licht aantrokken. Hogere koersen op de beurs in Londen motiveerden de handel in Amsterdam waar de meeste kopers overigens nog even aan de zijlijn bleven staan in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers die begin volgende week bekend gemaakt worden. De activiteit moet vooral komen van de institutionele beleggers. De AEX-index noteerde omstreeks het middaguur een winst van 3,05 punten op 423,80 punten, een stijging van 0,72 procentpunt.

Fokker stond vanmorgen bovenaan de lijst van sterkste dalers op de beurs. Aan het begin van de middag betaalden beleggers nog maar 15,10 gulden voor een aandeel van de vliegtuigfabrikant tegen 18,30 slot gisteren. Eerder op de dag was dat nog minder.

KLM was een andere opmerkelijke verliezer. De koers verloor een gulden op 49,40 gulden. Handelaren wezen op de reddingsactie van de Franse regering voor concurrent Air France als mogelijke oorzaak voor de koersval.

Het chemiefonds Akzo doet het bij de internationale waarden al een week lang goed. Ook vandaag kwam er weer 2,60 gulden bij op 219,70 gulden. Een week geleden bedroeg de koers nog 206,80 gulden. Ook Philips en Polygram blijven zeer gevraagd. Philips won vanmorgen een daalder op 55,30 gulden; Polygram steeg 1,60 gulden naar 81,50 gulden.

NEW YORK Op Wall Street werkte het Dow Jones-inustrie gemiddelde gisteren een verlies van ongeveer 21 punten weg om uiteindelijk te sluiten op 3.853,41, 1,69 punt hoger dan de voorgaande dag. Er werden ruim 300 miljoen aandelen omgezet na 298 miljoen op dinsdag.

De aandelenhandel volgde eigenlijk de hele dag de obligatiehandel. Dat leidde tot passiviteit bij de beleggers. De elektronicabedrijven, en vooral de chipsproducenten, deden het wel goed op grond van berichten over uitbreiding van de activiteiten in de sector. International Paper was er in zijn eentje vrijwel verantwoordelijk voor dat er toch nog een klein verlies voor de beursindex optrad.

Ook het zogenoemde 'beige boek', de periodieke publikatie van de Amerikaanse centrale banken, kon de handel niet inspireren. Het boek meldde dat er de afgelopen tijd niet echt sprake is geweest van opwaartse druk op de prijzen in de VS en dat de Amerikaanse economie gestaag aan het groeien is.

TOKIO De effectenbeurs van TokIo had vandaag een goede dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 251,53 punten (1,3 procent) tot 20.090,71. Vanuit het buitenland bestond veel belangstelling voor Japanse aandelen. Lichte vooruitgang in het Japans-Amerikaanse handelsconflict zorgde daarnaast voor een positieve toonzetting op de Japanse beurs.