Fixatie PvdA

In het hoofdartikel 'Twee methoden' (NRC Handelsblad, 5 maart) wordt de term 'de overwinning der xenofoben' gebruikt om de verschuiving van kiezersvoorkeuren in Rotterdam te omschrijven.

Dat dit niet juist is, wordt in dezelfde editie aangetoond: in de deelgemeente Delfshaven wonen 62 procent allochtonen (ver boven het gemiddelde) en stemt 12 procent op de CD en aanverwante (ver onder het gemiddelde)!

Het grappige is nu, dat enkele lokale PvdA-kopstukken in deze deelgemeente wonen. Bijvoorbeeld Kombrink (lijstduwer/-trekker) en Vermeulen, wethouder Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting en loco-burgemeester.

Toch verschuilen ook deze twee zich achter de PvdA-schaamlap dat het alleen allochtonenhaat is, die de verschuiving teweeggebracht heeft. Maar de erfenis van ruim een decennium PvdA-college heeft er ook mee te maken. Voorbeelden? Een tekort van tweehonderd miljoen op Stadsvernieuwing. Tientallen miljoenen verliezen op Gemeentegaranties. Katendrecht tegen alle adviezen in omturnen tot leuke woonwijk, waardoor de hoeren nu overal zitten. Het weinig verheffende beeld van de raadsvergaderingen live op de televisie. Heijplaat. Het Witte Dorp: eerst voor miljoenen opknappen, daarna het hele zaakje afbreken. Zestienhoven, enzovoorts.

Van Rottenberg moeten ze nu 'de wijken in'. Daar wonen ze toch al? Ze hoeven echt niets meer uit te leggen, de kiezer is al aardig op de hoogte. En presenteerde de rekening.

    • Leonard F. Kooy