Eerste elektronisch gemerkte schol teruggevangen

Eind vorig jaar hebben biologen van het Engelse 'Fish Lab' in Lowestoft vijftig volwassen scholvrouwtjes van een nieuw elektronisch vismerk voorzien en uitgezet in de zuidelijke Noordzee. Het vismerk bevat een minuscuul computertje, dat iedere tien minuten de waterdruk meet en iedere dag de temperatuur. De vismerken kosten ¢8 400,- per stuk. Volgens Visserijnieuws (18 februari) is het voor het eerst dat dieren met zulke kostbare elektronische merken in zee zijn losgelaten.

Al na 33 dagen was het raak - wat overigens wel te denken geeft over de visserijdruk in de Noordzee. Een Franse visser ving een van de gemerkte scholvrouwtjes in het Kanaal. Deze vis mat 53 centimeter en had inmiddels een afstand van 290 kilometer afgelegd. De eerste tien dagen had het dier zich met ieder zuidwestgaand tij laten meevoeren, in de dagen daarna had de vis in de avondschemer de zeebodem verlaten en was met zonsopgang weer naar de zeebodem teruggekeerd.

Inzicht in het trekgedrag van vis is van belang voor het begrijpen van verspreidingspatronen en om de onderzoeksmethoden waarop het visserijbeheer stoelt te verbeteren. Verwacht wordt dat een aantal gemerkte schollen de komende weken of maanden door Nederlandse boomkorschepen wordt gevangen. Op het inleveren van de merken op de visafslag - waar posters hangen - of bij het Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek in IJmuiden staat een premie van 75 gulden.