Eemshaven heeft primeur met viskwekerij op afvalwarmte

EEMSHAVEN, 10 MAART. In de Eemshaven is gisteren de eerste tarbotkwekerij van ons land geopend. Als proefproject van anderhalf jaar wordt de roofplatvis tarbot - culinair gezien een dure, fijnere vissoort - gekweekt in enkele tientallen bassins op het terrein van een centrale van de Electriciteits-Produktiemaatschappij Oost- en Noord-Nederland (Epon) in de Eemshaven.

Er zwemmen in totaal 11.000 tarbotten in het verwarmde zeewater. Ze werden vier maanden geleden als kleine visjes ingevoerd uit Denemarken. Het project is een gezamenlijk initiatief van Epon, visgroothandel Interfish in IJmuiden, ingenieursbureau DAE (Dutch Aquacultural Engineering) in Wageningen en Edon (Energie Distributiemaatschappij Oost- en Noord-Nederland).

In het najaar van 1995 zal het verwarmde koelwater van de nieuwe gasgestookte centrale worden gebruikt voor de tarbotkwekerij. Tot die tijd wordt het ingelaten zeewater in de kwekerij verwarmd.

De opbrengst wordt geschat op vijf à tien ton vis per jaar. Zodra de afvalwarmte van de centrale kan worden gebruikt schat ir. M. Nijhof van DAE dat de opbrengst groeit tot 100 ton tarbot per jaar.

In het viskwekerijproject is 1 miljoen gulden geïnvesteerd. Een deel ervan is afkomstig uit de subsidiepot van het Integraal Structuurplan Noorden des Lands. De kwekerij in de Eemshaven is één van de eerste zeeviskwekerijen in ons land. Zoetwatervissen als paling, meerval en forellen werden al wel gekweekt.