EBRD boekt voor de eerste maal winst

LONDEN, 10 MAART. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in Londen heeft in 1993 een winst geboekt van 4,1 miljoen ecu (9 miljoen gulden). Het is de eerste keer in haar driejarig bestaan dat de bank winst maakt. Dat blijkt uit de jaarcijfers die gisteren bekend zijn gemaakt.

In 1991 leed de EBRD een verlies van 7 miljoen ecu, in 1992 was er een negatief resultaat van 6 miljoen ecu.

De Oost-Europabank stak vorig jaar geld in 91 nieuwe projecten. Daaronder waren 43 projecten in de industrie en 29 projecten in de financiële sector. Voorts werden er 9 infrastructurele projecten goedgekeurd. Dat zijn er 40 meer dan in 1992. Van alle nieuwe projecten ligt ruim de helft in de private sector.

Het totale geldbedrag dat werd toegezegd steeg van 1,09 miljard ecu in 1992 tot 2,28 miljard ecu in 1993. Het daadwerkelijk uitgekeerde totaalbedrag steeg van 122 miljoen ecu in 1992 naar 435 miljoen ecu vorig jaar.

De bank, in 1991 opgezet door West- en Oosteuropese landen om de economische ontwkkeling van het voormlaige Oostblok te ondersteunen, had aanvankelijk grote moeilijkheden bij het vinden van geschikte projecten in Oost-Europa. Tevens kwam het ruimhartige uitgavenpatroon van bankpresident Jacques Attali zwaar onder vuur te liggen. Attali moest vorig jaar juni wegens hevige kritiek het veld ruimen. Hij werd opgevolgd door Jacques de Larosière, die onmiddellijk kostenbesparende plannen doorvoerde. De reorganisatie lijkt succes te hebben: de kosten kwamen vorig jaar met 137,3 miljoen ecu (bijna 300 miljoen gulden) 8 procent lager uit dan in de begroting was vastgelegd.

De bank maakte gisteren ook bekend dat zij forse voorzieningen heeft moeten treffen wegens verliezen bij de vliegtuigmaatschappij CSA, een joint venture van de Tsjechische regering, Air France en de EBRD (19,1 procent). CSA verloor in de eerste acht maanden van 1993 22 miljoen dollar. Dit jaar wordt een verlies van 40 miljoen dollar verwacht. De joint venture is omstreden omdat de deal dateert uit de tijd dat Jacuqes Attali aan het hoofd stond van de EBRD en zijn broer Bernard de sceoter zwaaide bij Air France. De totale voorzieningen die de EBRD heeft moeten nemen bedragen ongeveer 10 procent van het totaal uitgekeerde bedrag aan leningen. (Reuter, ANP)