'Dwarsliggen onbegrijpelijk'; Kohl: Spanje moet met Noren akkoord gaan

BONN/STRAATSBURG, 10 MAART. Bondskanselier Kohl heeft Spanje en Groot-Brittannië gisteren opgeroepen de toetreding van Zweden, Finland, Oostenrijk en Noorwegen niet langer te blokkeren.

Kohl die zich gewoonlijk niet kritisch over afzonderlijke EU-lidstaten uitlaat, zei dat het voorstel over de Noorse visquota redelijk was en door de Spaanse regering geaccepteerd moest worden. Hij riep ook de Britten op niet langer dwars te liggen over de bepaling van het aantal stemmen waarmee een minderheid in de ministerraad een besluit kan tegenhouden. Groot-Brittannië wil de blokkerende minderheid handhaven op 23 om dat daarmee de manoeuvreerruimte van de afzonderlijke lidstaten binnen de Unie het grootst blijft. Spanje wil ook het stemmental van 23 aanhouden, om tegenwicht te bieden tegen de kleine noordelijke landen die met de toetreding van de Scandinavische landen in de Unie steeds talrijker worden.

Met het oog op het belang van de uitbreiding voor de Unie noemde Kohl het “onbegrijpelijk” dat nog steeds geen overeenstemming bereikt was. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Kinkel, verklaarde gisteren voor het Duitse parlement dat mislukking van de uitbreiding tot een “serieuze crisis” in de EU zal leiden. “De uitbreiding mag niet stuklopen op een paar duizend ton kabeljauw”, aldus Kinkel. Hij zei niet te begrijpen waarom de vis-kwestie door de Spanjaarden zo “in detail” werd uitgeput.

Het Europees parlement is gisteren morrend akkoord gegaan met het uitstel van de datum waarop de volledige tekst van de overeenkomst beschikbaar wordt. Aanvankelijk was vandaag als uiterste datum gesteld waarop het Europees parlement de tekst moest hebben, wilde het de uitbreiding nog voor de Europese verkiezingen in stemming brengen. Het parlement moet zich nu tevreden stellen met een voorlopig rapport van de onderhandelingen en krijgt de rest volgende week, als dinsdag tijdens de bijzondere ministerraad tenminste een akkoord bereikt wordt.

Kinkel zei naar een “totaal pakket” voor de toetreding te blijven streven, ook als de komende dagen geen overeenkomst bereikt wordt. “De Duitse druk heeft bij het vinden van oplossingen tot nog toe geholpen. Laten we zien of het dinsdag weer werkt”, aldus Kinkel. Duitsland is van alle EU-lidstaten de grootste pleitbezorger van de uitbreiding omdat het deze beschouwd als het voorportaal voor uitbreiding van de Unie naar Oost-Europa.