Duitsland schort terugsturen illegalen naar Joegoslavië op

BONN, 10 MAART. Duitsland heeft besloten de deportatie van honderden illegale vluchtelingen uit Joegoslavië (Servië en Montenegro) voorlopig uit te stellen wegens bezwaren van Roemenië, dat als transitland zou moeten fungeren.

Volgens de plannen hadden gisteren met een gecharterd vliegtuig van de Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom vanuit Düsseldorf de eerste 160 illegale vluchtelingen naar Timisoara in het westen van Roemenië moeten worden overgebracht, op weg naar Joegoslavië. Tot het eind van deze maand hadden ruim zeshonderd illegale vluchtelingen via Roemenië naar hun land moeten worden gedeporteerd.

De regering van Noordrijnland-Westfalen besloot echter tot uitstel van de operatie nadat vanuit Boekarest bezwaar was gemaakt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Boekarest is er geen akkoord gesloten over de Roemeense medewerking aan de deportatie en is er ook geen contact geweest met de Roemeense grenspolitie.

Een woordvoerder van de liberale FDP, Burkhard Hirsch, had eerder al gewaarschuwd dat het deportatieplan slecht kan vallen bij de internationale gemeenschap en dat er geen garanties bestaan dat de gedeporteerde vluchtelingen - Serviërs en Montenegrijnen, maar ook Albanezen uit Kosovo - door de Joegoslavische autoriteiten niet zullen worden gestraft, bijvoorbeeld als het gaat om deserteurs uit het Joegoslavische leger of uit Servische eenheden die in Kroatië of Bosnië hebben gevochten. Bonn rechtvaardigde de deportatieplannen met verwijzing naar het feit dat Duitsland - exclusief de illegalen - 400.000 vluchtelingen uit ex-Joegoslavië heeft opgenomen, meer dan alle andere Westeuropese landen bij elkaar.

Volgens Hirsch zullen velen zich in Duitsland afvragen hoe het mogelijk is dat de Westerse landen VN-soldaten naar ex-Joegoslavië sturen, waar ze vervolgens oog in oog komen te staan met soldaten uit de gelederen van door Bonn weggestuurde Joegoslaven. (Reuter, AFP, AP)