Cap Volmac: winst daalt met 26 pct

UTRECHT, 10 MAART. De Cap Volmac Groep te Utrecht, Nederlands grootste softwarehuis, heeft haar nettowinst vorig jaar met 26 procent zien dalen tot 55,1 miljoen gulden. De omzet daalde met 5,5 procent tot 809 miljoen.

Per aandeel nam de winst van Cap Volmac af van 1,80 in 1992 tot 1,33 gulden. De onderneming wil opnieuw 80 procent van de nettowinst als contant dividend uitkeren, wat neerkomt op 1,05 gulden per aandeel. In reactie op de cijfers noteerde het aandeel 22,20 gulden vanmorgen, na een slot van 22,40 gulden gisteren.

Conform de eind vorig jaar uitgesproken verwachting daalde het bedrijfsresultaat met zo'n 40 procent tot 74,4 miljoen gulden. Cap Volmac schrijft de daling toe aan de integratie van de voormalige Volmac- en Cap Gemini Pandata-bedrijven, een gevolg van de overneming in 1992 van Volmac door het Franse concern Cap Gemini Sogeti, en 'lastige marktomstandigheden'.

Cap Volmac zag zijn bedrijfslasten vorig jaar stijgen met een half procent tot 734,5 miljoen giulden. De ontvangen rente daalde met ruim 7 miljoen tot 11 miljoen gulden, onder meer door de fors lagere rentestand. De liquiditeit werd ook beïnvloed door de uitgaven wegens de reorganisatie, waarvoor in 1992 al voorzieningen waren getroffen. Het ontbreken van bijzondere lasten (1992: 26 miljoen gulden netto) compenseerde de lagere rentebaten en een hogere belastingdruk ruimschoots, waardoor de daling van de nettowinst minder sterk was dan die van het bedrijfsresultaat.

Cap Volmac geeft, bij de aanhoudend zwakke markt, geen prognose voor het resultaat over 1994. Wel denkt het bestuur dat de resultaten niet langer negatief zullen worden beïnvloed door de inmiddels afgeronde reorganisatie.

Het Utrechtse sowftwarebedrijf, dat zijn meeste omzet behaalt in maatwerkprogrammatuur en automatiseringsadvies, zag zijn omzet in industrie, handel en dienstverlening vorig jaar met 10 procent dalen. Ook de overheid zorgde voor 2,7 procent minder werk. Licht herstel (0,6 procent) werd geboekt in de sektor banken en verzekeringen en in de non-profit sektor (3,3 procent). Het buitenlandse aandeel in de omzet steeg met 12,4 procent tot 134,7 miljoen.

Het aantal personeelsleden van Cap Volmac (gemiddeld 4538 in 1993), lag eind vorig jaar op 4413, 240 minder dan een jaar eerder.