Bull en AGF op de nominatie om te worden geprivatiseerd

PARIJS, 10 MAART. Verzekeringsgroep AGF en computerbedrijf Bull zijn de volgende projecten in het Franse privatiseringsprogramma. Na de waarschijnlijk lucratieve verkoop van verzekeringsmaatschappij UAP staan deze privatiseringen voor komend najaar op de nominatie. Renault blijft tot na de presidentsverkiezingen in 1995 in staatshanden. Dat heeft de Franse regering deze week besloten.

De onverwachte keuze om Bull op de agenda te plaatsen is vooral een signaal in de richting van de Europese Commissie. In de week waarin de Franse regering Brussel goedkeuring vraagt voor een omvangrijke steunoperatie aan Air France, en de privatisering van Renault om sociaal-politieke redenen wordt uitgesteld, wil Parijs laten zien dat zelfs de verlieslijdende computer-sector zich aan de markt zal moeten aanpassen.

Bull heeft de laatste vier jaar 20 miljard franc (6,6 miljard gulden) verlies geleden. In de jaren '80 is zelden winst gemaakt. Een opeenvolging van regeringen en directies hebben steeds weer miljarden in het bedrijf gepompt. De Franse staat is grootaandeelhouder: voor 72 procent direct en voor 17 procent via France Télécom. Andere aandeelhouders zijn de Japanse informatica-reus NEC (4,4 procent) en IBM (2,1 procent).

Verwacht wordt dat de Franse regering zal proberen de aandelen Bull geleidelijk te verkopen aan financiële instellingen of andere bedrijven uit de computer-branche. Men verkent of de banden met NEC kunnen worden aangehaald. Bull krijgt tot eind '94 bijna 3 miljard gulden staatssteun. Besloten is 6.500 arbeidsplaatsen af te stoten; wereldwijd heeft Bull 35.000 mensen in dienst.

Met de 'klassieke' privatisering van de verzekeringsgroep AGF kan de Franse regering dit jaar nog 25 miljard franc (8,3 miljard gulden) binnenhalen. Daarmee komt zij boven de begrote privatiserings-opbrengst van 55 miljard franc voor 1994 uit, maar verschaft zich de ruimte voor de grote kapitaal-injecties die nodig zijn om zowel Bull als Air France te laten overleven. En te privatiseren.

    • Marc Chavannes