Bijzondere schuif voor voorspellen van maanstanden

Wanneer is het in augustus 1996 volle maan? In welk sterrenbeeld staat de maan op 5 december 2000? Welke heldere planeet staat er vanavond dicht bij de maan? Op al deze vragen geeft de onlangs door het Artis Planetarium uitgegeven maanschuif tot en met het jaar 2000 voor elke dag het exacte antwoord.

De opzet is even inventief als eenvoudig. Steek de schuif voor het betreffende jaar in de huls, stel de juiste datum in en in een venstertje verschijnt niet alleen de daarbij behorende schijngestalte van de maan, maar ook in welk sterrenbeeld zij zich bevindt en welke van de vier heldere planeten in de buurt zichtbaar zijn.

Wanneer de maan zich dicht bij een heldere ster bevindt, maar op de maanschuif geen melding wordt gemaakt van een samenstand met een van de heldere planeten, dan is er sprake van een samenstand met een heldere ster. In dat geval kan men aan het aangegeven sterrenbeeld zien om welke ster het gaat. Staat de maan b.v. in het sterrenbeeld Stier, dan heeft men te maken met de heldere ster Aldebaran.

De maan staat dit jaar wel bijzonder in de belangstelling. Op 21 juli is het 25 jaar geleden dat de Amerikaan Neil Armstrong voet op de maan zette. Daarna is er een niet meer te stuiten stroom van maanonderzoeken gevolgd, met dikwijls zeer verrassende uitkomsten.

De maanschuif is ontworpen door Govert Schilling, auteur van vele werken op astronomisch gebied en programmaleider van het Artis Planetarium te Amsterdam. De maanschijf wordt daar verkocht voor ƒ 4,95 en is voor ƒ 7,45 te bestellen.

    • G.A.W.C van Hemert tot Dingshof