Bezoek aan kerkhof SS'ers geschrapt

PARIJS, 10 MAART. De Franse minister van defensie, François Léotard, heeft een voorgenomen bezoek aan de begraafplaats Saint-Désir in Normandië, waar Duitse SS'ers liggen begraven, afgezegd.

Gisteren werd in Bonn en Parijs aanvankelijk meegedeeld dat de ministers van defensie van de twee landen in mei daar gezamenlijk de graven van gevallen soldaten zouden bezoeken. Dat was een kennelijke poging Duits ongenoegen over het uitblijven van een uitnodiging voor bondskanselier bij de herdenking van D-Day te ondervangen. De felle reacties op de aankondiging, onder meer uit joodse kring, deden het Franse ministerie van defensie ijlings op zijn schreden terugkeren. “De bedoeling van het bezoek is de banden tussen Frankrijk en Duitsland te versterken, maar noch de plaats noch het tijdstip van het bezoek is vastgesteld”, aldus een woordvoerder van Léotard. “Saint-Désir is nooit als de plaats van het bezoek gekozen” zei hij, nadat zijn kantoor kort daarvoor die naam had vrijgegeven. (Reuter)