Baldato kan bergop wel zegevieren in massasprint

ST. ETIENNE, 10 MAART. Fabio Baldato neemt in de wielerwedstrijd Parijs-Nice wraak op zijn voormalige ploeggenoot Mario Cipollini. Verlost van het enthousiasme rond de populairste Italiaanse sprinter, blijkt ook Baldato massale aankomsten naar zijn hand te kunnen zetten.

In een troosteloze buitenwijk van Saint Etienne veroverde de 25-jarige Italiaan gisteren zijn tweede overwinning in drie dagen. In de stijle klim naar de finish kon geen enkele sprinter in de schaduw van de klassementsleider blijven. Zijn machtige spurt naar boven leverde Baldato zelfs een geringe tijdwinst op.

Voldaan trok de sprinter van GB-MG zijn derde leiderstrui aan. De tijd dat hij genoegen moest nemen met een bijrol lijkt definitief voorbij. Baldato grossierde tijdens zijn loopbaan in tweede plaatsen achter Cipollini. Met die periode rekent hij af in de 'Koers naar de zon'.

De aankomst van de vierde etappe, na een lastige finale onder bijna tropische omstandigheden, leek op voorhand niet geschikt voor de sprinters. Cipollini en Abdoesjaparov, respectievelijk winnaars van de massaspurts in de eerste en derde etappe, waren dan ook niet aan het front te zien.

Baldato had wel goede benen voor de slopende finale. De inspanning die het peloton had moeten leveren om een vlucht van onder andere de Nederlander De Vries teniet te doen, was hem in elk geval niet aan te zien.

De Vries had zich na ruim drie kwart van de rit over 156 kilometer aangesloten bij de vroeg in de wedstrijd ontsnapte Italiaan Leoni en de Fransman Esnault. “We hebben met Bouwmans en Mottet natuurlijk een paar renners voor het eindklassement in de ploeg. We wilden de andere favorieten wat extra werk laten verrichten”, verklaarde hij zijn aanvallende rol.

De Vries, dit seizoen nieuw bij de Historploeg van Peter Post, dacht in Leoni en Esnault de juiste mensen voor een serieuze aanval te hebben gevonden. De Italiaan riep echter meteen volledig stuk te zitten en geen werk meer te kunnen verzetten. Esnault meldde zich helemaal niet aan de kop om tempo te maken.

De Nederlander voelde zich op het heuvelachtige parkoers ook niet echt in zijn element. Een ontsteking in zijn rechter pols, een gevolg van een val in de Omloop Het Volk, speelde de hele rit vervelend op. “Toch dacht ik in een goed groepje te zitten. Jammer dat de anderen nauwelijks mee werkten. Ik wilde wel. Het is in elk geval beter iets te proberen dan helemaal niets te doen.” Zijn inspanning resulteerde uiteindelijk in ruim vier minuten tijdverlies op de winnaar.

In de gisteren verreden eerste etappe van de Tirreno Adriatico ging de overwinning naar Adriano Baffi. Voor de Italiaan, die na een criterium over honderd kilometer de Belg Eric Vanderaerden en de Rus Dimitri Konisjev te snel af was, was het de tiende zege dit seizoen en zijn 44ste sinds hij in 1985 prof werd.

De 31-jarige Baffi jaagt op het record van zijn vader Pierrino. Die kwam in zijn loopbaan als beroepsrenner tot 55 overwinningen. Baffi junior nadert dat aantal na zijn overwinning in Anzio met rasse schreden. (ANP)