AC Milan beschuldigd van transfer-fraude

MILAAN, 10 MAART. De Milanese justitie wil zes medewerkers van Silvio Berlusconi, aspirant-premier en voorzitter van AC Milan, laten arresteren op verdenking van financiële fraude, onder andere bij de geruchtmakende transfer van Gigi Lentini van Torino naar Milan.

In een felle reactie tijdens zijn verkiezingscampagne in Rome heeft Berlusconi gezegd dat hier sprake is van “een manoeuvre om de stemming te vervalsen”. Hij suggereerde dat iemand in het Milanese Paleis van Justitie het nieuws over het arrestatieverzoek bewust heeft laten uitlekken om hem politiek te treffen.

Twee officieren van justitie in Milaan die onderzoek hebben gedaan naar de zaak-Lentini en andere financiële acties van Berlusconi's Fininvest holding, hebben het verzoek tot arrestatie gedaan. Een andere magistraat moet daarover een besluit nemen. Rond het middaguur was dit nog niet gebeurd.

Kern van het onderzoek is de transfer in 1992 van Gigi Lentini, die toen gold als het grootste talent van Italië. Lentini werkt nu aan zijn terugkeer na een zwaar auto-ongeluk vorig jaar augustus. Zowel Milan als Juventus probeerden Lentini te kopen. Lentini liet weten dat hij de voorkeur gaf aan Juventus, maar Milan bood meer. Op 30 juni was de transfer naar Milan formeel rond.

Hoeveel geld met deze transfer gemoeid was, blijft onduidelijk. Wel staat het vast dat Lentini de duurste speler ooit is. Milan beweert een bedrag van veertig miljard lire, toen ongeveer zestig miljoen gulden, te hebben betaald. Bijna de helft was voor Torino. De rest zou, in vier jaar tijd, aan Lentini worden uitgekeerd. Volgens de toenmalige voorzitter van Torino, Gian Mauro Borsano, ligt het werkelijke transferbedrag veel hoger, namelijk in de buurt van de zestig miljard lire.

In strijd met de regels van de Italiaanse bond waren Borsano en Adriano Galliani, de 'managing director' van Milan, al in maart 1992 aan het onderhandelen over Lentini. Dat is direct na de transfer aan het licht gekomen, maar heeft niet tot actie van de bond geleid.

Onlangs werd duidelijk dat Milan een aanbetaling heeft gedaan van zeven miljard lire. In ruil daarvoor eiste de club de garantie dat Lentini echt zou komen. Cheques werden niet geaccepteerd, omdat Borsano in grote financiële problemen verkeerde. Vermoed wordt dat Milan toen drie maanden lang ruim tweederde van de aandelen van Torino in onderpand heeft gehad. Dat was indertijd officieel niet verboden, al heeft de Italiaanse bond vorig jaar bepaald dat één persoon of instelling niet meer dan één club in het betaalde voetbal mag bezitten.

Antonio Matarrese van de Italiaanse voetbalbond heeft gisteren geruchten tegengesproken dat het kampioenschap van Milan in 1993 in gevaar zou komen, of dat de club zou kunnen worden teruggezet naar de Serie B. Er is geen enkele aanwijzing dat het feit dat Berlusconi aandelen Torino in onderpand had, invloed heeft gehad op de resultaten. Als wordt bevestigd dat Milan korte tijd de controle had over Torino zonder dat dit aan de bond is meegedeeld, is dat een administratieve overtreding waarop een geldboete van tenminste 25.000 gulden staat, aldus Matarrese.

De justitie is zich voor de zaak-Lentini gaan interesseren nadat in de zomer van vorig jaar details over het wanbeleid en de financiële malversaties van Torino-voorzitter Borsano aan het licht zijn gekomen. Dit leidde tot het onderzoek Schone Voeten. Borsano, die op 3 februari vorig jaar de club heeft verkocht, kon daarvoor niet worden gearresteerd omdat hij als parlementslid voor de socialistische partij onschendbaar was.

Borsano is zelf over Lentini gaan praten. In zijn kritiek op de justitie heeft Milan-manager Galliani erop gewezen dat de voormalige voorzitter van Torino heeft gezegd dat ook bij drie andere transfers van spelers van Torino onder tafel is bijbetaald, maar dat deze transfers niet worden onderzocht. Galliani heeft categorisch ontkend dat binnen Fininvest geheime fondsen bestaan waaruit de aanvullende betalingen zouden zijn gedaan.

De justitie vermoedt dat deze geheime fondsen wel bestaan en verdenkt Publitalia, de Fininvestdochter die de tv-reclame regelt, van een rol daarin. Nadat was uitgelekt dat zijn naam bovenaan de lijst van te arresteren personen stond, is gisteravond Marcello Dell'Utri, de 'managing director' van Publitalia, naar de Milanese justitie gestapt om zijn versie te geven. Hij heeft gezegd dat de rekeningen waarover de justitie opheldering wil, niets met Lentini te maken hebben.

    • Marc Leijendekker