Aanklager verzacht oppositie

WASHINGTON, 10 MAART. De onafhankelijke aanklager in de Whitewater-affaire, Robert Fiske, heeft gisteren zijn oppositie tegen een apart onderzoek van het Congres wat verzacht. In een brief had Fiske het Congres een onderzoek ontraden, omdat het zijn eigen onderzoek in de war zou sturen.

De Democratische meerderheidsleider in de Senaat, George Mitchell, wees gisteren de eisen van de Republikeinen om hoorzittingen over de affaire van de hand. Die eisen hebben alleen maar te maken met “politieke partijdigheid”, aldus Mitchell.

Na een gesprek met Republikeinse senatoren zei aanklager Fiske dat hij het deel van de affaire, dat zich in Washington heeft afgespeeld, snel zou kunnen afronden, zodat het Congres daar binnen enkele weken of maanden hoorzittingen over zou kunnen houden. Maar hij bleef bij zijn oppositie tegen een enquête in de zaak-Whitewater zelf. Bij Irangate verleenden de Congresleden strafrechtelijke immuniteit aan degenen die getuigden, zodat strafrechtelijke vervolging na de enquête van het Congres niet meer mogelijk was.

De Whitewater-zaak gaat over de vraag of Clinton en zijn vrouw hebben geprofiteerd van gelden die door een dubieuze spaarbank in Arkansas zijn gestoken in het investeringsproject Whitewater, waar zij een aandeel in hadden, en of die spaarbank schulden van Clintons herverkiezingscampagne voor gouverneur in 1984 heeft afbetaald. Het speelde zich af in Arkansas.

In Washington hebben eind vorig jaar en begin dit jaar stafleden van het Witte Huis en van het ministerie van financiën gesproken met de autoriteiten die de spaarbank onderzoeken. Democraten en Republikeinen in de Senaat zouden het eens kunnen worden over een hoorzitting in de Senaat over die contacten in Washington. In het Huis wordt nog tussen Republikeinen en Democraten onderhandeld over een hoorzitting op 24 maart.

The New York Times kwam gisteren met het bericht dat het advocatenkantoor Rose in Arkansas vlak na de benoeming van aanklager Fiske in januari documenten van Vincent Foster heeft laten vernietigen. Degene die de documenten vernietigde, had er geen documenten over Whitewater bij gezien. Foster was voor hij aantrad als juridisch medewerker in het Witte Huis, met Hillary Clinton partner in Rose. Vorig jaar pleegde hij zelfmoord en haalde de juridische adviseur van het Witte Huis alle particuliere dossiers van de Clintons weg uit Fosters kamer.