USAir zwaar in de verliezen, BA houdt investeringen op

ARLINGTON, 9 MAART. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij USAir maakt zware tijden door. De prijzenslag die luchtvaartmaatschappijen deze winter in de VS uitvechten waardoor tickets voor binnenlandse vluchten soms zeventig procent goedkoper zijn, zal de maatschappij in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies opleveren van naar schatting 200 miljoen dolar. Dat is drie maal zoveel als in dezelfde periode vorig jaar en veel meer dan aanvankelijk werd aangenomen.

USAir, na American, United, Delta en Northwest de vijfde maatschappij in de VS, meldde eerder deze week dat zij over heel 1994 verwacht dat het verlies hoger zal uitvallen dan de 350 miljoen gulden die in 1993 werd verloren. Volgens USAir hadden naast de prijzenslag ook de hevige winterstormen een ongunstige invloed op het resultaat over de eerste drie maanden. De stormen zorgden volgens USAir in januari van dit jaar voor het uitvallen van circa acht procent van de vluchten van de maatschappij.

Grootaandeelhouder British Airways, dat 24,6 procent van de aandelen van USAir in bezit heeft, kondigde deze week aan dat zij alle investeringsplannen voor de Amerikaanse partner op de lange baan schuift. De Britse maatschappij, die tot nu toe 400 miljoen dollar in USAI investeerde en van plan was daar dit jaar nog eens 450 miljoen dollar aan toe te voegen, wil de uitkomst van de besprekingen van de USAir-top met de vakbonden afwachten. USAir kampt nog steeds met te hoge kosten en wil fors bezuinigen. Sinds 1989 verloor de maatschappij in totaal circa 1,5 miljard dollar op haar vliegactiviteiten. Op Wall Street daalde de koers van USAir deze week naar het laagste niveau van de afgelopen twaalf maanden.