Twee leden medische commissie boksen weg

ROTTERDAM, 9 MAART. Twee specialisten van de medische commissie van de Nederlandse Boksbond, Erik Matser en Helga Jansen, hebben hun functie neergelegd. Aanleiding is de commotie over een nieuwe, verbeterde keuringsmethode om hersenletsel bij profs te voorkomen. Sinds begin dit jaar zijn profs verplicht een neuro-psychologisch onderzoek te ondergaan. Het toont hersenbeschadiging eerder aan dan de gebruikelijke EEG, CT-scan en neurologische onderzoeken. Inmiddels hebben elf van de twaalf met een Nederlandse licentie boksende profs een neuro-psychologisch onderzoek gehad. Voor drie van hen pakte dat negatief uit, zij kregen een boksverbod.

Matser werd vorige week bedreigd door een bokser die op zijn advies na een neuro-psychlogisch onderzoek op non-actief is gesteld. Dat was voor het Sint Annaziekenhuis, waar Matser werkzaam is, reden om de specialist te verzoeken zijn werkzaamheden voor de boksbond te staken. Jansen verlaat de commissie omdat zij door de onderzoeken te weinig tijd over houdt voor haar gewone werk.

Volgens Paul Hartog, directeur van het bondsbureau, zal de bond alles doen om Matser en Jansen (haar enige twee neuro-psychologen) van gedachten te doen veranderen. De bond meent dat een neuro-psychologisch onderzoek de beste methode is om hersenbeschadiging aan te tonen, hoewel met name bokspromotor Ruhling daar anders over denkt. Hij overweegt juridische stappen tegen de bond, nu twee van zijn boksers op non-actief zijn gesteld en gages mislopen. Ruhling meent dat een EEG, CT-scan en neurologisch onderzoek meer dan voldoende zijn. “In de staat New York is dat niet anders. Boksers die daar niet door de neuro-psychologische test komen, maar wel de 'traditionele' testen goed afleggen, mogen toch gewoon de ring in.”

Dat weet ook Hartog. “Maar in Amerika verschillen de regels per staat. In andere staten geldt dat sinds kort de uitslag van het neuro-psychologisch onderzoek de doorslag geeft.” Volgens Hartog was Ruhling verleden jaar een van de eersten die positief reageerde toen de boksbond bekend maakte het neuro-psychologisch onderzoek toe te willen voegen aan de bestaande keuring. “Maar nu twee van zijn boksers daar de dupe van zijn geworden, praat hij anders. Vreemd, want het onderzoek is een verfijndere methode om hersenbeschadiging op te sporen. En daardoor de bokser te behoeden voor blijvend letsel.”