Spreeuwen keren terug in Jubbega

JUBBEGA, 9 MAART. De spreeuwen, die vorig jaar twee maanden lang voor overlast zorgden in het Friese Jubbega, zijn terug.

De ongeveer 250.000 vogels zijn op doorreis naar Siberië en hebben als pleisterplaats opnieuw het sparrebos aan de Wolter Jagerswijk gekozen. De bewoners hadden vorig jaar veel last van het gekwetter en de sterk riekende, witte spreeuwenuitwerpselen. Auto's werden afgedekt en wie naar buiten ging, stak een paraplu op. Er werd naar allerlei middelen gezocht om de vogels de verjagen. Brandende autobanden en loeiende sirenes bleken niet te baten. Een vishandelaar hing honderd zoute haringen in de bomen. Twee dagen daarna vertrokken de vogels, maar onbekend is of dit verband hield met de haringgeur. De bewoners wachten voorlopig af. “We kunnen niks doen, vorig jaar hebben we alles al geprobeerd,” aldus buurtbewoonsterC. Openneer.