Spits Josip Weber van Cercle Brugge moet impasse Belgisch elftal doorbreken; Kroaat scoort nu ook voor Rode Duivels

MIDDELBURG, 9 MAART. Hij oogt als een frisse versie van de Feye noorder Kiprich. Net geen antiheld. Een hoog voorhoofd, een bescheiden haarmatje en een brede glimlach. Hij ziet er opvallend Belgisch uit, Josip Weber. De 29-jarige speler van Cercle Brugge: Joegoslaaf van geboorte, Kroaat in oorlogstijd en sinds gisteravond uitkomend voor het Belgische voetbalelftal. Temidden van een paar Walen, een handvol Vlamingen, een halve Italiaan en een halve Griek maakte Weber gisteravond zijn debuut voor de nationale ploeg. Hij werd matchwinner tegen een Zeeuwse selectie, die eervol met 1-0 ten onder ging.

Weber scoort altijd en overal. Ook op een doordeweekse avond in Middelburg. Hij scoorde tweemaal in buitenspelpositie. Het derde doelpunt was geldig. Een voorzet van middenvelder Genaux verlengde hij met het hoofd. Kopkracht, tweebenigheid, snelheid op de eerste meters en Torinstinct zijn Webers voornaamste kwaliteiten. Meevoetballen leidt alleen maar af. De beoogde opvolger van de oude rommelaar Czerniatynski wil nog wel eens een balletje kaatsen, maar voor de rest bemoeit hij zich niet met de opbouw. Zijn trainer Georges Leekens vergelijkt hem met Gerd Müller, de oude Duitse goaltjesdief.

Deze week nog hoopt hij officieel speelgerechtigd te worden voor de Belgen. Zijn tweede nationaliteit moet alleen nog in het Staatsblad verschijnen. Een kwestie van dagen volgens ingewijden. Waarom is hij Belg geworden? Hij vindt het er gezellig, luidt de algemene versie. En hij heeft weinig reden om terug te verlangen naar zijn verscheurde geboorteland. Nee, hij ontkent om louter sportieve redenen een dubbel paspoort te hebben aangevraagd. Ondanks het zeer verleidelijke wereldkampioenschap voetbal dat deze zomer in de Verenigde Staten wordt gehouden.

Daar moet Weber het doeltreffende eindstation worden van het voorzichtige countervoetbal dat bondscoach Paul van Himst voor ogen heeft. Zijn ploeg scoort weinig. Vorige maand leed België een smadelijke 1-0 nederlaag op Malta. Weber moet de impasse doorbreken. Bij zijn club Cercle Brugge loopt hij dit seizoen een op een: 26 goals na even zoveel duels. Een opmerkelijk gemiddelde voor een spits die uitkomt voor een bescheiden middenmoter. Het is zijn vijfde seizoen in Brugge. De vorige twee seizoenen was hij topscorer in de Belgische competitie. Met nog tien wedstrijden voor de boeg heeft hij dit seizoen al tien doelpunten meer gemaakt dan de nummer twee Johnny Bosman. Afgelopen zondag maakte hij een hattrick tegen KV Mechelen. Michel Preud'homme, de nationale doelman, was de enige keeper in de Belgische hoogste klasse die hij nog nooit had gepasseerd.

De uitverkiezing voor de Rode Duivels is een logisch gevolg van zijn aanhoudende scoringsdrift. Maar waarom speelt hij nog bij een bescheiden provincieclubje? Vorig seizoen was Louis van Gaal geïnteresseerd, maar de trainer van Ajax bedacht zich: Weber paste niet in Amsterdam. Zijn spel zou gebaat zijn bij ruimte en die krijgt Ajax niet zo veel. De laatste weken is er opnieuwe veel belangstelling voor deze opvallende laatbloeier. Anderlecht, hoe kan het ook anders, wordt nadrukkelijk genoemd in de Belgische media. Hij zegt er aan toe te zijn, aan een topclub. In een sterker elftal kan hij nog meer goals maken. Of moet hij dan juist delen in het succes? Voetballogica bestaat even niet.

Behalve Weber maakten ook Manu Karagiannis en Dante Brogno hun debuut. Exotische namen. De Italiaan Brogno, spelend voor Charleroi, is sinds januari speelgerechtigd voor België. De Griek Karagiannis, die voor Seraing uitkomt, heeft sinds zijn geboorte een Belgisch paspoort. Ze treden in de voetsporen van spelers als Scifo en Oliveira, die zich in de jaren tachtig tot Belg lieten naturaliseren. Beiden ontbraken gisteravond. Scifo kreeg geen vrijaf van zijn club Monaco. Oliveira heeft het verbruid bij Van Himst. De voormalige Braziliaan beschuldigde de bondscoach vooral van racistische uitlatingen.

Van Himst maakt gretig gebruik van de 'buitenlanders'. Hij heeft het over internationalisering van het voetbal. De grenzen worden overschreden. Surinamers in het Nederlands elftal. Waarom mag hij dan geen Kroaat laten spelen? Gelukkig waren in Middelburg ook nog typische Belgen te bewonderen. De subtiele Marc Degryse, de lompe Marc Wilmots, de vlugge Danny Boffin, de doordouwende Bruno Versavel. Ze maakten er een potje van tegen de Zeeuwse combinatie. Misschien misten ze Philip Albert, nog zo'n karakterspeler, die voor ten minste twee maanden uit de roulatie is door een gescheurde knieband. Tot overmaat van ramp raakte Albert gisteravond ook nog eens betrokken bij een auto-ongeluk. Hijzelf bleef ongedeerd, zijn vrouw raakte zwaar gewond.

Andere afvallers zijn Luc Nilis en Alex Czerniatynski. De stilist Nilis, topscorer bij Anderlecht, heeft voor België nog nooit gescoord. Hij is volgens Van Himst niet fit, maar hij krijgt nog een kans. Czerniatynski is bankzitter bij zijn club KV Mechelen en komt pas in aanmerking voor een oproep wanneer hij weer speeltijd krijgt in de competitie. Van Himst klaagde in Middelburg over de harde tegenstand, de harde wind en het hobbelige veld. De Belgen hadden niet eens een veldoverwicht tegen de ploeg, die zich gesterkt wist door de invalbeurt van de Zeeuwse gebroeders De Nooijer.

De tweeling van Sparta was betrokken bij een serie aardige aanvallen, maar de afwerking viel tegen. Aan de andere kant speelde Weber een onopvallende partij, tot dat ene moment. Hij dook het gat in en kopte de bal fraai in de hoek. De goaltjesdief maakte zijn verworven faam waar. Countervoetbal gedijt met een spits à la Weber. Eind juni speelt België in Orlando tegen het Nederlands elftal. Het Belgische scenario ligt al klaar. Op aanvraag te verkrijgen in sportpark Nadorst te Middelburg.

    • Jaap Bloembergen