Senator verhoord inzake moord-Piat

PARIJS, 9 MAART. Senator Maurice Arreckx (76) is door de politie vier uur ondervraagd in verband met de moord op het Franse Tweede-Kamerlid Yann Piat. Arreckx geldt als de politieke peetvader in het Zuidfranse departement Var waar mevrouw Piat volksvertegenwoordiger en bestrijder van de corruptie was.

Arreckx werd 's morgens vroeg, nog gekleed in zijn pyjama, verrast door de politie van Toulon. Hij werd onder begeleiding naar het politiebureau gebracht naar aanleiding van een brief die Yann Piat al in 1992 bij haar notaris had gedeponeerd. Daarin noemde zij vijf namen van mensen voor wie zij bang was. Toen al vreesde zij voor haar leven. Arreckx was een van de namen.

Een andere bekende persoon genoemd in die brief is Bernard Tapie, Kamerlid en voorzitter van de voetbalclub Olympique Marseille, wiens parlementaire onschendbaarheid in december werd opgeheven. Hij zal binnenkort ook worden gehoord.

Arreckx, jarenlang burgemeester van Toulon en nu president van de Regionale Raad van de Var, verklaarde na afloop van zijn verhoor dat hij de politie met genoegen had geholpen. Hij had brieven kunnen overhandigen waarin zijn 'vriendin Yann Piat' hem bedankt voor de steun die hij haar had gegeven bij diverse politieke campagnes die zij had gevoerd.