Polygram neemt het filmbedrijf MFP over

AMSTERDAM, 9 MAART. Movies Film Productions (MFP), het film-, video- en televisiebedrijf van Haig Balian en Chris Brouwer, is onlangs overgenomen door PolyGram Filmed Entertainment BV, dat voor het grootste deel eigendom is van Philips. De naam van MFP wordt gewijzigd in Meteor Film Productions. Tot de bedrijven die deel uit maken van MFP behoort Meteor Film, tot nu toe de belangrijkste onafhankelijke bioscoopdistributeur van Nederland.

In mei 1993 gingen MFP en PolyGram al een samenwerkingsovereenkomst aan voor de distributie van het filmprodukt van PolyGram in de Benelux en de distributie van de MFP-films in de rest van de wereld. Daarbij nam PolyGram een optie op de aandelen van MFP. Eind vorige maand verhuisden de MFP-bedrijven naar het kantoor van PolyGram in Hilversum.

Tot de eigen produkties van MFP behoren alle speelfilms van Ben Verbong, waaronder de binnenkort uit te brengen thriller De flat met Renee Soutendijk.

Hoewel PolyGram door de band met Philips met enige moeite als een Nederlands concern beschouwd zou kunnen worden, betekent de transactie in feite dat Meteor niet meer volledig 'onafhankelijk' is, want het uitbrengbeleid wordt voor een groot deel afhankelijk van de 'output' van een multinationaal entertainment-concern. In feite is er nog maar een filmdistributeur van aanzienlijk belang over in Nederland, waarvan de aandelen volledig in handen zijn van de directeur en oprichter. Ook dit bedrijf, Robbert Wijsmullers Concorde Film, heeft te maken met vaste leveranciers en loyaliteiten, maar kan zich terecht beroepen op de instandhouding van zijn formele onafhankelijkheid.