'Pitbulls moeten over straat kunnen lopen'

Het Nationale Pitbullbevrijdingsfront ontvreemdt in beslag genomen pitbulls om ze in landen waar geen pitbullverbod geldt bij nieuwe bazen onder te brengen.

ROTTERDAM, 9 MAART. “Puur op grond van hun uiterlijk kunnen pitbulls op straat worden aangehouden”, zegt actievoerder Anton verontwaardigd. Hij werpt zijn lange blonde haar in de nek en dolt wat met zijn pitbullterriër, wel aangelijnd maar niet gemuilkorfd. Anton voert actie tegen het “onrechtvaardige” beleid van justitie om de als gevaarlijk te boek staande pitbulls in beslag te nemen en te laten inslapen. Anton: “Straks zijn er helemaal geen pitbulls meer over. Hooguit twee of drie in de dierentuin. Dat wil ik niet. Ik wil dat pitbullterriërs weer gewoon over straat kunnen lopen.”

Anton is lid van het Nationaal Pitbullbevrijdingsfront, een ongeveer 75 man sterke vereniging van liefhebbers die zich op Robin-Hoodachtige wijze ontfermt over het tot uitsterven gedoemde hondentype. Het front heeft zich ten doel gesteld alle nog levende pitbulls uit de klauwen van justitie te redden. Vorige week deden de bevrijders een hondenpension in Soest aan. Ze haalden er tot verbijstering van de pensionhoudster vijf ter dood veroordeelde puppy's weg en later ook de vader en de vrijgesproken moeder. Eerder hadden de actievoerders al een pitbullachtige American Staffordshire weggehaald uit een dierenpension in Tilburg. De Soester honden waren in november vorig jaar door justitie in bewaring gegeven hangende een beroep dat de eigenaar tegen de inbeslagname had aangetekend. De bevrijders hebben de zeven honden overgebracht naar München in Duitsland, waar net als in de andere Europese landen, met uitzondering van Engeland, geen pitbullverbod geldt. Binnenkort zullen ze worden overgebracht naar nieuwe bazen in Hamburg en Mönchengladbach.

Pitbullterriërs worden met de dag zeldzamer. Waren er twee jaar geleden naar schatting vijftienduizend pitbullterriërs in Nederland, nu zijn dat er vier à vijfduizend. Oorzaak is het verbod vanaf 1 februari vorig jaar om pitbullterriërs te houden of ermee te fokken. Voor de nog bestaande dieren geldt een volgens pitbullbazen “walgelijke” overgangsmaatregel. Iedere eigenaar is verplicht zijn pitbull te laten registreren en castreren. Het beest moet op de openbare weg worden aangelijnd en gemuilkorfd. “Probeer maar eens met zo'n hond over straat te lopen”, klaagt G. Kuiper van de Amerikaanse Pitbull Terrier Vriendenclub. “Voorbijgangers wijken uit. Vrouwen houden hun kinderen bij zich. Je krijgt vragen over de anti-blafband. De hond kan niet rustig doen wat hij moet doen. Je voelt je een paria.”

De actievoerders vinden het “oneerlijk” dat alle pitbulls moeten lijden onder het gedrag van enkele. Gedrag dat volgens hen is aangeleerd door eigenaars die hun eigen persoonlijkheid met behulp van een agressieve hond proberen op te vijzelen. Het einde van de acties lijkt voorlopig niet in zicht. Pitbulleigenaar Van Ginneke wil zich binnenkort met tien andere pitbulleigenaren 24 uur in een Haags dierenasiel laten opsluiten in een kooi met in beslag genomen pitbulls om te bewijzen dat de honden vriendelijker zijn dan wel wordt beweerd. Ook het Nationaal Pitbullbevrijdingsfront weet van geen wijken. “Wij gaan door totdat we een stem uit Den Haag horen”, aldus actievoerder Anton.

    • Arjen Schreuder