Navo-vliegtuig beschoten in Kroatisch luchtruim

ZAGREB, 9 MAART. Een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht, dat deel uitmaakt van de NAVO-luchtvloot die het vliegverbod boven Bosnië controleert, is gisteren in Kroatië vanaf de grond beschoten en gedwongen een noodlanding te maken. Vier inzittenden, onder wie een Nederlander, werden licht gewond.

Het vliegtuig, een tweemotorige C-212 Aviocar, was voor een routinevlucht onderweg van Zagreb naar de Kroatische havenstad Split toen het om halfeen vanaf de grond onder vuur werd genomen. Het vloog toen op een hoogte van zevenduizend voet (2.100 meter) boven Plaski, tachtig kilometer ten zuidwesten van Zagreb. Plaski ligt in een gebied dat zich sinds de oorlog in Kroatië in 1991 in handen bevindt van de Kroatische Serviërs. Volgens de Kroatische autoriteiten werden twee luchtdoelraketten op het toestel afgeschoten; een daarvan miste doel, de tweede trof het vliegtuig in de staart. Vier inzittenden, een Amerikaan, een Brit, een Fransman en een Nederlander, liepen lichte verwondingen op door rondvliegende granaatscherven. De gewonden maken deel uit van het NAVO-personeel op de luchtmachtbasis van Vicenza in Italië.

De piloot van het toestel slaagde erin het aan de grond te zetten op het vliegveld van Rijeka, dat op het eiland Krk is gelegen. De gewonden werden in het ziekenhuis van Rijeka behandeld.

Volgens de Kroatische autoriteiten is de aanval uitgevoerd door de Kroatische Serviërs, die wraak zouden hebben willen nemen voor de recente NAVO-luchtactie tegen vliegtuigen van de luchtmacht van de Bosnische Serviërs. De NAVO heeft zich niet uitgelaten over de vraag wie de aanval heeft uitgevoerd en stelt een onderzoek in.

Enkele uren na het incident hervatten de Kroatische Serviërs hun beschietingen op Kroatische doelen in het gebied van Gospic. Er werden enkele tientallen artilleriegranaten afgevuurd. Er viel één gewonde. Zondag waren in dit gebied al artilleriebeschietingen door de Kroatische Serviërs uitgevoerd; daarbij vielen een dode en drie gewonden.

In Hrasnica, een voorstad van Sarajevo, werd gisteren een soldaat van het Bosnische (moslim-)leger doodgeschoten. Hij was de achtste Bosnische soldaat die in Sarajevo werd gedood sinds op 10 februari een bestand inging in de Bosnische hoofdstad. Verder kwam het gisteren in Sarajevo niet tot geweldsacties. Talrijke inwoners waren er gisteren, vaak ontroerd, getuige van hoe voor het eerst in bijna twee jaar de tram weer uit de remise werd gehaald voor een rit door het centrum, inclusief de beruchte 'Sluipschutterslaan'. De tram werd begeleid door VN-soldaten, Bosnische soldaten en stadsbestuurders.

In Tuzla, in het noorden van Bosnië, trokken zich gisteren de laatste Bosnische soldaten terug van het vliegveld, dat nu geheel door VN-militairen wordt beheerst en waar naar verwachting vrijdag voor het eerst in vele maanden weer een vliegtuig met hulpgoederen zal landen. De luchtbrug, waarmee hulpgoederen voor de ingesloten moslims van Tuzla zullen worden aangevoerd, zal pas over twee weken op gang komen; eerst moeten reparaties worden uitgevoerd aan de landingsbanen en moet er radarapparatuur komen. Inmiddels hebben zes landen zich in principe bereid verklaard aam de luchtbrug op Tuzla mee te werken. (Reuter, AP, AFP)