Mobiele telefonie niet extra belast

DEN HAAG, 9 MAART. Het kabinet legt zich neer bij de wens van de Tweede Kamer geen extra heffing te leggen op de winst van exploitanten van de netten voor mobiele telefonie. Dat schrijft minister Maij (Verkeer) aan de Kamer.

Het kabinet maakt nu haast met een nota over het frequentiebeleid. Daarin wil het nieuwe voorstellen opnemen om gebruikers van schaarse ether-frequenties daarvoor te laten betalen.

Een ruime Kamermeerderheid, bestaande uit CDA, PvdA, VVD en D66, verzette zich eind vorige maand tegen het plan aanbieders van mobiele telefonie 7,5 procent te laten betalen over hun winst, bovenop de normale vennootschapsbelasting.

Dit jaar wil de overheid een tweede aanbieder aanwijzen van een zogeheten GSM-net, dat gebruikt wordt mobiele (auto)telefonie. Die onderneming zal gaan concurreren met PTT Telecom, dat dit jaar begint met de exploitatie van een GSM-net. De bedoeling is dat hierdoor het monopolie van de PTT op digitale mobiele telefonie wordt doorbroken. De regels van de EG schrijven dat voor.