LLOYD CUTLER Topadvocaat met onberispelijke status

WASHINGTON, 9 MAART. Een bekend Amerikaans advocaat heeft ooit gezegd dat de taak van een advocaat voor de helft bestaat uit het vertellen aan de cliënt dat hij een idioot is. Lloyd Cutler zal kunnen zeggen wat hij denkt en zal zich met zijn 76 jaar weinig gelegen hoeven te laten liggen aan anderen.

Hij vindt handhaving van zijn eigen onberispelijke reputatie belangrijker dan eventuele politieke prioriteiten van het Witte Huis. Als hem iets niet bevalt, kan hij moeiteloos opstappen. Hij kan dus een levende “branddeur” vormen tussen het Witte Huis en de justitiële autoriteiten die Whitewater onderzoeken. De symboliek van zijn benoeming is van groot belang.

Cutler, een waardig man met sneeuwwit haar, komt uit New York en begon zijn advocatencarrière in Washington in 1946, het jaar dat Clinton werd geboren. Hij is partner in het topkantoor Wilmer, Cutler & Pickering. Hij heeft zich ook met discreet lobbyen beziggehouden, zoals Washingtonse advocaten gewoon zijn te doen. Zoals gebruikelijk is na een pijnlijk ontslag in Washington wordt Cutler als nieuw benoemde de hemel in geprezen.

Cutler moest in 1979 en in 1980 de Democratische president Carter als juridisch adviseur uit de brand helpen. Hij is daar niet in geslaagd. Carter steeg door Cutler niet in aanzien bij de Washingtonse elite. Hij werd ook niet herkozen. Cutler heeft wel belangrijke juridische problemen weten op te lossen of te verhelderen. Onder andere wist hij te helpen bij de afwikkeling van het gijzelingsdrama in Teheran, bij het wapenbeheersingsverdrag Salt II, dat niet werd aangenomen en bij een boycot tegen de Sovjet-Unie wegens de inval in Afghanistan.

De afgelopen jaren heeft Cutler uiteenlopende cliënten verdedigd. In 1993 wist hij een Senaatscommissie ertoe te brengen om een vernietigend rapport over het vermeende negeren van de kwestie van krijgsgevangenen in Vietnam door voormalig minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger te wijzigen. In 1987 verdedigde hij de conservatieve kandidaat voor het Hooggerechtshof, Robert Bork, bij de Senaat. Bork verloor. Cutler heeft gedoceerd aan de universiteit van Yale en aan de universiteit van Oxford in Engeland.

Cutler wilde zich gisteren niet uitspreken over wat er tot nog toe is misgegaan in het Witte Huis bij de behandeling van de Whitewater-kwestie. Wel zei hij dat zijn ontslagen voorganger, Bernie Nussbaum, gewoon pech heeft gehad. Dit is de algemene opinie onder veel advocaten. Nussbaums collega's in New York denken dat hij niet is gestruikeld over zijn eigen wangedrag maar over de aparte manier van doen in Washington, waar hij maar niet aan kon wennen. Cutler hoeft in zijn nieuwe baan niets meer te leren.