Japanse staalconcerns zien verdubbeling van de verliezen

TOKIO, 9 MAART. Door de recessie en de dure yen hebben de vijf grootste Japanse staalconcerns dit boekjaar, dat eindigt op 31 maart, samen naar schatting 114 miljard yen (twee miljard gulden) ongeconsolideerd verlies geleden. Dat is ruim twee keer zo veel als in 1987 tijdens de 'yen-recessie'.

Dat hebben de staalbedrijven, goed voor een gezamenlijke omzet van 6,4 biljoen yen (115 miljard gulden), gisteren bekendgemaakt. Maar analisten schatten het verlies veel hoger, op bijna 300 miljard yen, als geen rekening wordt gehouden met de verkoop van aandelen en andere activa om de inkomsten op te voeren en de cijfers een mooier aanzien te geven.

Aandeelhouders zullen minder of helemaal geen dividend uitgekeerd krijgen. Nog meer werknemers dan gepland zullen worden overgeplaatst of, als ze met pensioen gaan, niet worden vervangen. Voor het eerst sinds 1987 zullen de lonen niet worden verhoogd.

De halfjaarlijkse bonus zal worden verlaagd met in totaal 150.000 yen (2.700 gulden) per werknemer tot 1,2 miljoen yen (21.600 gulden) in het nieuwe boekjaar. De bonus maakt in Japan een substantieel deel uit van het inkomen van de werknemer en dient vooral voor de financiering van het onderwijs van de kinderen. Verlaging van de bonus maakt de werknemer nog spaarzamer en zet een domper op de consumptie.

Het gaat om Nippon Steel (10,1 procent omzetdaling tot 2,13 biljoen yen of 37 miljard gulden), NKK (vijf procent omzetdaling tot 1,2 biljoen yen of 21 miljard gulden), Kobe Steel (acht procent omzetdaling tot 1,075 biljoen yen of 19 miljard gulden), Sumitomo Metal (zeven procent omzetdaling tot 1,03 biljoen yen of 18,5 miljard gulden), Kawasaki Steel (8,4 procent omzetdaling tot 1 biljoen yen of 18 miljard gulden).

Hoewel Japanse beursgenoteerde ondernemingen nauwelijks dividend uitkeren, zal Nippon Steel het kleine beetje dividend verlagen van 6 yen naar 2,5 yen per aandeel (een aandeel Nippon Steel kostte vandaag 343 yen). De vier anderen zullen de betaling van het dividend opschorten.

Sumitomo wil de inkrimping van zijn personeelsbestand in twee jaar opvoeren van 3.000 naar 4.300 man en Kobe Steel van 3.000 naar 3.800 man. Zo zullen bij Kobe aan het einde van het boekjaar '95 nog 16.300 man werken, 19 procent minder dan nu. In 1992 waren dat bij Kobe nog 21,300 man. Ook zullen de staalbedrijven hun investeringen aanzienlijk verminderen. Zo investeerde Kobe in de boekjaren '90 tot '93 bijna 890 miljard yen. Dat was in de planning voor de boekjaren '93 tot '95 al gehalveerd tot 440 miljard yen en dat is nu nog verder gereduceerd tot 320 miljard yen. Bezuinigingen op personeel, op afschrijvingen, op kosten voor grondstoffen en distributie moeten bij Kobe 100 miljard yen besparingen opleveren. Bovendien wil Kobe bezuinigen op R&D.