Fokker schrapt bijna 1000 banen bij Schiphol-Oost

ROTTERDAM, 9 MAART. Vliegtuigfabrikant Fokker heeft vanmorgen bekendgemaakt waar de eerder aangekondigde inkrimping met 1.900 banen plaatsheeft. Het merendeel van de banen (985) verdwijnt bij de Fokker-vestiging op Schiphol-Oost.

In de vestiging in de Drechtsteden krijgen 420 mensen ontslag, Ypenburg levert 155 banen in, terwijl in de Elmo-vestiging (elektronica en kabelbomen) 90 banen moeten verdwijnen. Op het hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost vervallen 30 banen. Van de resterende 220 banen die Fokker wil schrappen moet nog worden bekeken op welke afdelingen dat moet geschieden.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung meldde vanmorgen dat interim-topman R. van Duinen van Fokker zal worden opgevolgd door de 49-jarige Nederlander ir. B. van Schaik, die via Mercedes Benz Nederland in 1987 op het hoofdkantoor van Mercedes in Stuttgart terecht is gekomen. Daar is hij inmiddels opgeklommen tot marketing- en verkoopdirecteur van de vrachtwagendivisie van Mercedes in Europa.

Zowel moederbedrijf Dasa als Fokker en Mercedes Benz weigerden vanmorgen de benoeming van Van Schaik als de nieuwe topman bij de Nederlandse vliegtuigbouwer officieel te bevestigen. Van Schaik is op zakenreis. De kandidatuur van Van Schaik wordt gezien als een poging van Dasa om zijn greep op Fokker verder te verstevigen. “Van Schaik en Dasa-topman Schrempp zijn oude bekenden van elkaar, ze komen beiden van de vrachtwagendivisie van Mercedes en kunnen met elkaar lezen en schrijven”, zegt een betrokkene. “Schrempp is met de kandidatuur van Van Schaik duidelijk bezig bij Fokker zijn power-lijnen uit te zetten”, zegt hij. Een woordvoerder van Mercedes Benz houdt zich op de vlakte met de woorden: “Ze zijn met Van Schaik duidelijk op zoek naar een generalist voor Fokker.”

De ondernemingsraad van Fokker en de betrokken vakbonden reageerden vanmorgen geschokt op de bekendmaking van de details van het reorganisatieplan, die weinig ruimte bieden voor overleg tussen leiding en personeel. De Fokker-medewerkers werden vanochtend over de laatste ontwikkelingen geïnformeerd aan de poort van de bedrijven via het personeelsorgaan Het Trimvlak. Daarin zet de Fokker-directie uiteen dat het bedrijf bereid is met de bonden te praten over mogelijkheden het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te beperken.

Fokker denkt daarbij ondermeer aan arbeidsduurverkorting met loonderving, vrijwillige deeltijdarbeid en het instellen van arbeidspools. Per afdeling en bedrijf zal worden bekeken wat de mogelijkheden daarvoor zijn. Het voorstel van de bonden voor een (tijdelijke) vierdaagse werkweek ter overbrugging van de problemen is voor de directie niet bespreekbaar.