Den Bosch: toch geen concertzaal

DEN BOSCH, 9 MAART. Den Bosch krijgt toch geen concertzaal. Door de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week is er in de Bossche gemeenteraad geen meerderheid meer voor die plannen.

In de Brabantse hoofdstad is met gemengde gevoelens gereageerd op de nieuwe situatie. Tegenstanders van de concertzaal, waarvoor 48 miljoen gulden was uitgetrokken, zijn blij. Ze zeggen dat het gemeentebestuur te weinig heeft geluisterd naar degenen die er bezwaar tegen maakten. Ze waren bang dat de kosten van de zaal te zwaar gaan drukken op de gemeentelijke begroting. Bovendien wezen ze erop dat voor de bouw een aantal monumentale gebouwen waaronder de voormalige rijks-HBS aan de Hekellaan moesten verdwijnen. Plannen voor een ondergrondse zaal onder de Parade waren al eerder afgewezen als technisch niet haalbaar.

Voorstanders van de zaal wijzen erop dat Den Bosch nu een achterstand zal oplopen ten opzichte van Eindhoven, waar de nieuwe Frits Philipszaal is en Tilburg waar begonnen wordt met de bouw van een muziekzaal. Het Brabants Orkest, dat jarenlang optrad in het akoestisch slechte theater Casino, is door het ontbreken van een concertzaal in Den Bosch al uitgeweken naar Eindhoven.