Deloitte verdacht van malversaties

ROTTERDAM, 9 MAART. Een vennoot van het vierde accountantskantoor van Nederland, Deloitte & Touche, mr. R.W.A., blijkt naar aanleiding van een onderzoek van de fiscale inlichtingen en opsporingsdienst te zijn gearresteerd. Dit heeft directeur P. Hoogendoorn RA van Deloitte & Touche vanochtend bevestigd.

De raadsman van de opgepakte vennoot, mr. S.C. de Lange van Schut & Grosheide advocaten in Amsterdam, zegt dat de arrestatie van zijn cliënt te maken heeft met zijn beroepsuitoefening. “Hij is volledig ten onrechte aangehouden. Ik ben verbijsterd. Justitie neemt zonder meer aan dat mijn cliënt die alleen adviseur was ook de malversaties heeft gepleegd. Hij moest kennelijk weten dat zijn cliënt hem misbruikte ten behoeve van de oprichting van een nieuwe vennootschap.”

De Lange ontkent dat zijn cliënt is opgepakt vanwege één van de grotere cliënten van het accountantskantoor. Het zou gaan om een kleinere klant, waarvan de vennootschap al is opgeheven. Deloitte & Touche is onder meer de accountant van beursfondsen als Ahold, Begemann, de Free Record Shop, Grolsch en De Telegraaf.

Het accountantskantoor kwam eerder dit jaar in opspraak wegens mogelijk nalatige controle op de teloorgegane levensverzekeraar Vie d'Or. De Verzekeringskamer overweegt een claim tegen de accountant, omdat bleek dat Deloitte & Touche de aanwijzingen van de Verzekeringskamer niet of nauwelijks heeft opgevolgd. De accountant zou wel weet gehad hebben van allerlei onregelmatigheden in de boekhouding, maar toch de jaarrekening hebben goedkeurd. Op verzoek van de Verzekeringskamer doet accountant KPMG nu een controlerend onderzoek.

De resultaten van het accountantsbureau zijn in laatst bekende boekjaar 1992/93 fors onder druk gekomen. Voor belasting halveerde het resultaat bijna tot een kleine 9 miljoen gulden. Het resultaat stond vooral onder druk van de economische recessie en een eenmalige kostenpost van 6 miljoen gulden welke ontstaan is door de naamswijziging van TRN in Deloitte & Touche.

Het accountantsbureau is onderdeel van de internationale Deloitte Touche Tohmatsu, een van de zes grootste kantoren in de wereld met een omzet van totaal 4,8 miljard dollar (8,8 miljard gulden).

    • WABE van ENK