De Beers ziet meer winst in diamanthandel

JOHANNESBURG, 9 MAART. De diamantmultinational De Beers heeft zijn netto winst vorig jaar met 21 procent zien stijgen door recordverkopen van ruwe diamanten en herstel van de groei in de detailhandelverkopen.

De groep, bestaande uit het in Zuid-Afrika gevestigde De Beers Consolidated Mines Ltd en het Zwitserse De Beers Centenary AG, maakte gisteren een netto winst bekend van 595 miljoen dollar tegen 491 miljoen in 1992. Het dividend ging omhoog van 79,1 tot 84,4 dollarcent per aandeel. Volgens voorzitter Julian Ogilvie Thompson wijzen voorlopige schattingen erop dat de detailhandelverkopen vorig jaar weer zijn gaan groeien na drie magere jaren. Vooral in de Verenigde Staten en Oost-Azië is dit het geval. Volgens de in Londen gevestigde Central Selling Organisation (CSO), die 80 procent van de verkopen controleert, is de verkoop van ruwe diamanten vorig jaar met 28 procent gestegen tot 4,37 miljard dollar. Directeur Gary Ralfe van De Beers, die ook managing director van CSO is, zei dat Rusland inmiddels heeft verzekerd dat het geen edelstenen uit zijn voorraad zal dumpen op een wijze die de wereldmarkt kan verstoren. Vorig jaar kwamen veel Russische diamanten op de markt en er bestaat bij velen vrees dat dit nog doorgaat, omdat Moskou verlegen zit om harde valuta. (Reuter)