Damrak lusteloos in spoor andere effectenbeurzen

AMSTERDAM, 9 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs bewoog zich vanochtend in het spoor van lusteloosheid waardoor ook de handel gisteren op Wall Street en vandaag in Tokio werd gekenmerkt. In de AEX-index zat vanochtend nauwelijks beweging. De notering, 433,83, was 0,19 punten lager dan het slot gisteren.

AMSTERDAM Akzo en Heineken werden vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs als koopwaardige aandelen aanbevolen. Het chemiefonds noteerde 1,60 hoger op 217,10. Heineken daarentegen voegde aan het verlies van 3,60 van gisteren nog 2,60 toe en kwam zodoende op 226,30. De brouwerij heeft de export naar de Verenigde Staten vorig jaar met 10 procent uitgebreid, terwijl was gerekend op een groei van 20 procent.

Bij de internationale waarden was Philips in relatieve zin de sterkste stijger. Er kwam 90 cent ofwel 1,7 procent bij de koers, die 53,80 bereikte.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs viel gisteren niet veel te beleven. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 4,50 punten fractioneel tot 3.851,72. Hoewel de omzet uitkwam op een flink totaal van 298 miljoen aandelen, had dat nauwelijks invloed op de index, die de gehele dag op een klein verlies stond. Het ontbrak aan richtinggevende factoren. Er waren voor de verandering eens geen belangrijke cijfers over de Amerikaanse economie. Het buitenland bood evenmin houvast.

Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers omlaag. Tegen het slot van de handel werd 1,9250 gulden genoteerd na een slotkoers van 1,9280 in Amsterdam. Gisteren sloot de dollar in New York op 1,9300 gulden.

TOKIO Ook op de beurs van Tokio was het handelaren onduidelijk welke richting diende te worden ingeslagen. De Nikkei-index van 225 fondsen incasseerde een minimaal verlies van 59,21 punten en kwam uit op 19.839,18 punten. Met het einde van het fiscale jaar op 31 maart in zicht hebben veel institutionele beleggers de afgelopen tijd winst genomen. Die tendens loopt volgens Isao Takahashi van James Capel Pacific nu wel ten einde. Maar hij had zijn wijze woorden nog niet gesproken of Matsushita Electric dumpte grote pakketten aandelen op de markt.