DAGERAAD

De expositie 'De Dageraad der Gouden Eeuw' in het Rijksmuseum in Amsterdam heeft 300.000 bezoekers getrokken.

Intussen stort de ontluikende mannenbeweging zich op bewustzijn en mannelijke identiteit. In De Wildeman, de sinds '93 verschijnende nieuwsbrief voor mannen, filosofeert een sjamaan over de onvermijdelijke wond van iedere man; de mentale blessure die voortkomt uit afwijzing en liefdeloosheid van vader. Een geïnterviewde organisatie-adviseur ziet de Toren van Babel als symbool van het mannelijke streven ('penis erectus') om vanuit de aarde verbinding te maken met het kosmische. Elders in het blad: “Veel mannen beseffen niet half hoe kwestbaar ze zich voelen met een erectie”. Robert Bly, schrijver van het lijfboek De Wildeman komt binnenkort naar Nederland; het nieuwe spirituele centrum Oibibio in Amsterdam houdt op op Koninginnedag een Starwarsnight, een nacht over de mythologie van de man.