Cutler moet rust brengen; Clinton benoemt nieuwe adviseur juridische zaken

WASHINGTON, 9 MAART. President Clinton heeft gisteren de 76-jarige Washingtonse advocaat Lloyd Cutler tot juridisch adviseur van het Witte Huis benoemd.

Cutler is in 1979 en in 1980 juridisch adviseur onder president Carter geweest en staat bekend als een integer man. Cutler zei gisteren dat hij een “65-plusser” is en dat hij de functie daarom slechts enkele maanden wil vervullen. Hij wil slechts 130 werkdagen in functie blijven, zodat Clinton snel naar een opvolger moet zoeken.

Clinton zei gisteren dat hij had gezocht naar een “Cutler-type”. “Dus ging ik naar hem en vroeg ik of hij het wilde doen”, aldus Clinton. Hij noemde Cutler “een man met een rijp oordeel, onberispelijke professionele geloofsbrieven en de hoogste ethische maatstaven”. De leider van de Republikeinse oppositie, senator Robert Dole, zei gisteren dat Cutler een grote reputatie heeft maar “dat hij de feiten niet kan veranderen”.

Cutler moet rust brengen in het Witte Huis dat onder spanning staat door het onderzoek in de Whitewater-zaak. Ook moet hij het aanzien van het Witte Huis naar buiten verbeteren. Vorige week zaterdag stapte de juridisch adviseur van het Witte Huis, Bernard Nussbaum, op verzoek van Clinton op, omdat er onder zijn verantwoordelijkheid contacten waren geweest tussen medewerkers van het Witte Huis en vertegenwoordigers van de instantie die onderzoek deed in de zaak-Whitewater.

De Whitewater-zaak gaat over de vraag of Clinton en zijn vrouw hebben geprofiteerd van gelden die door een spaarbank in Arkansas zijn gestoken in het investeringsproject Whitewater, waar zij een aandeel in hadden, en of die spaarbank schulden van Clintons herverkiezingscampagne voor gouverneur in 1984 heeft afbetaald. Een onafhankelijke aanklager zoekt deze kwestie uit.

Congresleden van de Republikeinse minderheid hebben gisteren onverminderd een onderzoek van het Congres in Whitewater geëist. Democratische Congresleden verwijzen naar de onafhankelijke aanklager die in een brief het Congres heeft afgeraden om een eigen onderzoek in te stellen, omdat het zijn eigen onderzoek in gevaar zou brengen. Omdat de Democraten een meerderheid hebben, kunnen zij de Republikeinen het recht van dagvaarding voor de onderzoekscommissie onthouden, zodat er bij een eventuele hoorzitting weinig of geen functionarissen van de regering-Clinton zullen verschijnen.

Over twee weken komt er een hoorzitting van de Bankcommissie. De Republikeinse senator D'Amato wil de onafhankelijke aanklager Fiske overreden om een onderzoek van het Congres toch te steunen. Hij heeft weinig kans op succes. D'Amato heeft zelf een scandaleus verleden.

Gisteren werd minister van financiën Lloyd Bentsen bij een hoorzitting aan vragen over Whitewater onderworpen maar hij weigerde daarop te antwoorden. Hij verwees naar de onafhankelijke aanklager en naar een onderzoek in zijn eigen departement naar de gang van zaken. Ook Clinton hoopt dat de onafhankelijke aanklager rust zal brengen. Alle documenten en stukken uit het Witte Huis worden nu aan hem overhandigd.

    • Maarten Huygen