Commissie Israel bezoekt Hebron

HEBRON, 9 MAART. Een Israelische commissie van onderzoek heeft vandaag een inspectiebezoek gebracht aan de moskee in Hebron, waar de joodse kolonist Baruch Goldstein 25 februari een bloedbad aanrichtte onder Palestijnse gelovigen.

De vijf leden tellende commissie van onderzoek begon haar werk gisteren in Jeruzalem, waar generaal-majoor Danny Yatom, commandant van de Westelijke Jordaanoever, toegaf dat vijf leden van de veiligheidsdiensten op het tijdstip van de moordpartij niet op hun post waren bij de moskee “na een reeks fouten en lokale onachtzaamheden”. “Ze waren niet tijdig gewekt door de wachtcommandant. Helaas gebeurt dat van tijd tot tijd in het leger”, voegde hij eraan toe.

Generaal Yatom belichtte de sfeer van onachtzaamheid binnen het leger ten aanzien van joods extremisme met zijn erkenning dat “het moeilijk was zich voor te stellen dat een jood of een Israeliër zoiets zou kunnen doen”. Hij zei dat het leger meer dan 9.000 automatische wapens had verschaft aan joodse kolonisten, die er ook mee de Tombe van de Aartsvaderen, waar de moskee is, binnen mogen.

Yatom zei dat de mogelijkheid van een aanval door een joodse kolonist op een Palestijn in de legertop nooit is besproken. Er was alleen gedacht over de waarschijnlijkheid van Palestijnse aanvallen op joden. “We hebben er niet aan gedacht de veiligheid van moslim-gelovigen te verzekeren”, verklaarde ook kolonel Meir Khalifi, commandant van het gebied van Hebron. “Want we waren ervan overtuigd dat zij in tegenstelling tot joden geen enkel gevaar liepen”. (AP, Reuter, AFP)