Beslag gelegd op panden van Van der Valk

DEN HAAG, 9 MAART. De belastingdienst heeft beslag gelegd op een aantal bedrijfspanden van het Van der Valk-concern om een claim van vele tientallen miljoenen guldens zeker te stellen. Dat heeft het ministerie van financiën vanmorgen bevestigd.

Volgens de advocaat van het concern, mr. L. Spigt, is het beslag op de panden gelegd vlak nadat Justitie twee weken geleden invallen deed in enkele Van der Valk-bedrijven en woningen van familieleden en administratief personeel. Daarbij werd een bedrag van 5,5 miljoen gulden aan contant geld in beslag genomen. Het onderzoek van Justitie richt zich op belastingfraude, weigering van afdracht van sociale premies en valsheid in geschrifte.

Het zogeheten conservatoir beslag dat op de panden is gelegd betreft een formele handeling die geen effect heeft op de gang van zaken bij de betrokken vestigingen. Schuldeisers kunnen hierdoor hun vordering zeker stellen, nog voor de hoogte daarvan definitief vaststaat.

Als mocht blijken dat het horecaconcern inderdaad miljoenen aan de fiscus schuldig is, dan kan de belastingdienst de panden waarop beslag gelegd is verkopen om de vordering te voldoen. Volgens Spigt is beslag gelegd op drie of vier panden.

Het gerechtelijk vooronderzoek in de zaak-Van der Valk loopt nog steeds. Van de aanvankelijk vijftien aangehouden leden van de familie Van der Valk werden vorige week de laatste zeven, onder wie de 'peetvaders' Gerrit en Arie, vrijgelaten nadat een borgsom van 1,75 miljoen gulden aan Justitie was overgemaakt. Volgens de Raadkamer van de Haagse rechtbank bestonden “de gronden voor voorlopige hechtenis nog in volle omvang”, maar mochten de verdachten “in gecontroleerde vrijheid” de resultaten van het onderzoek afwachten omdat dit nog enkele maanden kan duren.

Aan de borgtocht is de voorwaarde verbonden dat de verdachten zich niet zullen onttrekken aan nieuwe hechtenis als daar aanleiding toe is. Ze dienen bovendien op elk moment beschikbaar te zijn voor recherche, openbaar ministerie en rechter-commissaris.